Edilii rasnoveni au obtinut o finantare europeana pentru amenajarea unei pepiniere, astfel ca pe viitor sa nu mai fie necesara cumpararea de puieti pentru impaduririle necesare pe cele peste 6.300 de hectare de fond forestier si cele peste 500 de hectare de pasuni impadurite aflate in proprietatea orasului. Pepiniera ar urma sa fie amenajata in zona Valea Lunga, respectiv in spatele masivului Postavarul, pe o suprafata totala de 9.083 de metri patrati.
Edilii cauta acum un constructor pentru realizarea investitiei. Valoarea costurilor pentru lucrarile efective de constructie a fost estimata la suma de 1.728.001,74 lei (377.441,29 EURO) fara TVA, respectiv 2,14 milioane de lei cu tot cu TVA, iar ofertele de la constructori sunt asteptate pana in data de 30 mai.
Pepiniera va fi dotata cu un solar amenajat si utilat cu sisteme de irigatie care sa ofere culturilor stabilitate si viabilitate, care va fi construit pe o suprafata de 100 de metri patrati. Aproape 2.500 de metri patrati vor fi campuri de cultura, unde vor sta puietii pana la varsta „maturitatii”. Pentru administrarea obiectivului, paza si depozitare in conditii sigure, se va realiza o cladire administrativ-operationala, iar suprafata pepinierei va fi imprejmuita pentru a evita distrugerile.
60% bani europeni
Odata cu amenajarea acestei suprafete vor fi achizitionate si echipamentele si utilajele agricole necesare pentru ingrijirea puietilor pana la varsta exploatabilitatii. Investitia totala a fost estimata la suma de 970.207 euro, din care 60% vor fi banii europeni asigurati prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) masura de Imbunatatire a Valorii Economice a Padurilor, iar 40% contributia proprie a primariei rasnovene, respectiv 388.107 euro. „Aproape am definitvat si caietul de sarcini pentru achizitia de echipamente necesare pentru lucrarile din pepiniera si, in perioada urmatoare, vom lansa si licitatia”, a precizat Adrian Apostu, seful Ocolului Silvic al Orasului Rasnov.
Printre echipametele cu care va fi dotata pepiniera se numara si un utilaj „3 in 1”, precum cel achizitionat de Regia Publica a Padurilor Kronstadt din Brasov, in cadrul unui proiect similar. Acest utilaj va putea fi folosit atat pentru transportul masei lemnoase din zonele greu accesibile din padure, pentru a incarca si alte utilaje sau prinde copacii pentru a putea fi taiati, fiind dotat cu o macara, dar va putea trage pana la 12 tone de la o distanta de 60 de metri, cu ajutorul troliului cu care este echipat. La interior, utilajul are un post de comanda complex, tinand cont ca se poate roti la 220 de grade printr-o simpla apasare de buton, iar toate aceste operatiuni complexe se executa prin intermediul a doua joystick-uri, astfel ca se poate manevra cu usurinta de o singura persoana in timpul lucrului in padure.