Craciun cu brazi in ghiveci

1
790

Craciunul fara brad este de neimaginat. Totusi, pentru ca spiritul Sarbatorilor de iarna inseamna daruire si responsabilitate, inainte de a cumpara un brad, aveti in vedere si impactul pe care-l are acest lucru asupra mediului.
brazi in ghiveci
Indiferent ca este vorba de brazi din Romania sau de import, dupa Revelion, spectacolul sutelor de pomi de iarna aruncati in spatele blocurilor, la ghena sau chiar la colt de strada este o risipa prea mare. Acest lucru a fost inteles si de comercianti. Daca in urma cu sase-sapte ani oferta de braduti in ghiveci era aproape inexistenta, anul acesta intreprinzatorii au inteles importanta lor pentru mediu. In timp ce pana acum astfel de pomi se gaseau in numar destul de mic in florarii, o firma din Dolj a decis ca anul acesta sa comercializeze numai astfel de pomi. „Cand temperatura de afara este cam aceeasi cu cea din casa, bradutul respectiv poate fi plantat in curte, iar anul viitor il poti impodobi iarasi. Este un sprijin pentru natura. Daca oamenii nu ar mai cumpara brazi taiati, nu ar mai fi pierderi in natura”, a declarat Bogdan Buzatu, unul dintre asociatii Oltenia Garden.

„Beneficiile achizitionarii sunt evidente pentru mediu”

Afirmatia este confirmata si de reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova. „Beneficiile achizitionarii unui astfel de -pom de Craciun- sunt evidente pentru mediu. In primul rand, reducerea suprafetelor care in preajma Sarbatorilor sunt -rase- pentru ca brazii sa ajunga in casele noastre, fara a mai vorbi despre actiunile ilegale de taiere ce au loc cu acest prilej”, a declarat Lavinia Iancu, specialist ARPM Craiova. Aceasta a subliniat faptul ca posibilitatea replantarii acestor pomi dupa trecerea Sarbatorilor de iarna este cel mai important aspect. Totusi, acest lucru trebuie facut cu grija. „Atat la achizitionare, cat si pentru replantare trebuie avuta in vedere aclimatizarea, aceasta facandu-se treptat prin evitarea diferentelor mari de temperatura intr-un interval scurt”, a adaugat Lavinia Iancu.

Binefacerile padurilor de brazi

Persoanele care nu au posibilitatea plantarii brazilor in curte nu trebuie sa considere acest lucru un inconvenient. Bradul poate fi plantat chiar si la marginea unei paduri, contribuind astfel continuu la calitatea solului si a aerului pe care il respiram. „Brazii asimileaza polenul si praful din aer datorita uleiului secretat de ace, sustin solul prin radacini, iar prin forma conica a coroanei reduc efectul pluvial asupra solului. O suprafata de jumatate de hectar produce necesarul zilnic de oxigen pentru 18 persoane”, a mai spus Lavinia Iancu.

Brazi de la 60 la 1.000 de lei

Ca pret, molizii in ghiveci variaza intre 80 si 800 de lei, iar brazii argintii, intre 350 si 1.000 de lei. Craiovenii care din diverse motive decid ca anul acesta sa se orienteze catre brazi taiati ar trebui sa stie ca, zilele acestea, in Piata Centrala se vand cu preturi pornind de la 60 si pana la 1.000 de lei.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.