Craciun ecologic, cu brazi la ghiveci

1
2137

„Secerarea” de Sarbatori poate fi compensata daca bucurestenii aleg sa impodobeasca pomi cu tot cu radacina, pentru a fi replantati la primavara.
brazi in ghiveci
La mahmureala generala de dupa Sarbatori se adauga, la fiecare inceput de an, spectacolul trist al miilor de brazi aruncati pe strazi sau prin gradinile din spatele blocurilor Capitalei. Dupa ce bucura privirile familiei, suportand caldura din casa si decoratiunile grele, brazii sfarsesc pe marginea drumului, uscandu-se incetul cu incetul.

O risipa prea mare, spun ecologistii, in conditiile in care copacii Capitalei dispar vazand cu ochii sub drujbele constructorilor, iar aerul devine din ce in ce mai irespirabil.

„Secerarea” brazilor de Craciun poate fi imblanzita, cred cei de la organizatia „Copacul de Hartie”, care le vor oferi anul acesta bucurestenilor o alternativa: brazi la ghiveci. In cateva zile, la sediul organizatiei din Strada Domnita Ruxandra, nr. 15, aproximativ 300 de braduti in ghivece de lemn vor fi vanduti la preturi cuprinse intre 150 si 200 de lei. Cumparatorii ii pot aduce inapoi dupa Sarbatori, primind in schimb 40 de lei.

„Copacul de Hartie” va vinde doar molizi, specie care rezista mult mai bine decat bradul la variatiile mari de temperatura si poate fi replantata cu mai mult succes. Claudia Catana, sefa ONG-ului, spune ca brazii recuperati vor fi plantati in primavara, in zona Hategului.

Pret: de la 140 la 1.000 de lei

Din cei peste 100.000 de brazi scosi la vanzare anul acesta de Romsilva, foarte putini sunt in varianta eco. Ca si in primavara, cand un deputat PSD a propus ca Romsilva sa fie obligata sa comercializeze numai brazi la ghiveci, oficialii Regiei se eschiveaza, invocand lipsa cererii pe piata si durata mare de productie.

Comerciantii nu vad deloc aceste probleme si au inceput deja sa vanda brazi la ghiveci, majoritatea importati. Preturile, ceva mai ridicate decat in cazul brazilor taiati, variaza intre 140 si 1.000 de lei, in functie de specie si de marime.

In Piata Obor, un comerciant vindea ieri molizi si brazi cu radacina, la preturi cuprinse intre 140 si 250 de lei. La tarife ceva mai piperate se vindeau pomi de Craciun si la o florarie de pe Soseaua Petricani: aici, cel mai ieftin brad romanesc la ghiveci costa 370 lei. Un molid semiargintiu, de doi metri, ajunge la 700 de lei, iar un brad de sase metri poate costa si peste 1.000 de lei.

CONDITII

Bradul din casa, stropit zilnic cu apa

In retele de retail precum Carrefour, Bricostore si Auchan vor putea fi gasiti, incepand din acest weekend, brazi la ghiveci, originari din Muntii Caucaz, si molizi albastri, de origine nordamericana, importati de Silva Group. Brazii costa intre 120 si 170 de lei, in vreme ce pretul unui molid incepe de la 90 de lei. Potrivit reprezentantului Silva Group, Ovidiu Neacsu, copacii au etichete care indica, prin culori, categoria de calitate, atestand si faptul ca nu au fost taiati ilegal. Etichetele contin si explicatii despre conditiile in care trebuie tinuti brazii, avand in vedere ca socul termic provocat de aducerea lor in casa ii omoara in 70% din cazuri. Bradul are nevoie de aclimatizare inainte de a fi bagat in locuinta, iar incaperea in care sta trebuie sa fie aerisita frecvent. Stropirea zilnica cu apa ii prelungeste viata. Dupa Sarbatori, e nevoie de o noua aclimatizare cu temperaturile de afara: copacul trebuie tinut pe balcon pana in martie-aprilie, apoi poate fi plantat.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.