Creste dramatic traficul cu specii salbatice de fauna si flora

Cre?te dramatic traficul cu specii s?lbatice de faun? ?i flor?
Creste dramatic traficul cu specii salbatice de fauna si flora
Creste dramatic traficul cu specii salbatice de fauna si flora

Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu privire la modul in care UE poate fi mai eficace in combaterea traficului cu specii salbatice. Aceasta vine ca raspuns la recenta crestere la nivel global a braconajului si a comertului ilegal cu specii salbatice, care se afla in prezent la niveluri fara precedent pentru unele specii.

In 2013 in Africa de Sud au fost braconati peste 1.000 de rinoceri, in comparatie cu 13 in 2007, iar cornul de rinocer este acum mai valoros decat aurul. UE este o piata de destinatie majora si un important punct de tranzit pentru produsele ilegale din specii salbatice, iar crima organizata joaca un rol din ce in ce mai substantial in acest domeniu, potrivit europa.eu.

Traficul cu specii salbatice are un impact puternic asupra biodiversitatii si este nevoie sa gasim mijloace de actiune mai eficace. Aceasta consultare este un prim pas catre ceea ce sper ca va constitui o schimbare majora in abordarea noastra”, a spus comisarul pentru mediu, Janez Potočnik.

In ultimul deceniu, UE s-a implicat activ in lupta impotriva comertului ilegal cu specii salbatice, adoptand norme comerciale stricte pentru speciile pe cale de disparitie si sprijinind pe scara larga eforturile depuse de tarile in curs de dezvoltare pentru combaterea traficului cu specii salbatice. In ultimii 30 de ani, UE a alocat peste 500 de milioane de euro pentru conservarea biodiversitatii in Africa, avand un portofoliu de proiecte aflate in derulare in valoare de aproximativ 160 de milioane de euro.

Traficul cu specii salbatice creeaza profituri insemnate pentru grupurile infractionale organizate internationale. Comunicarea pe care o adoptam astazi stabileste modul in care toate partile interesate pot colabora pentru a combate aceasta infractiune, intr-un mod cat mai eficient”, a spus Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

Infractiunile impotriva speciilor salbatice sunt foarte lucrative, iar cazurile de urmarire penala impotriva acestora sunt rare. Cresterea cererii de produse ilegale are consecinte devastatoare pentru o serie de specii care sunt deja amenintate. Amploarea crescuta a problemei a ridicat intrebari cu privire la modul in care UE poate fi mai eficace in combaterea traficului cu specii salbatice.

Prin urmare, Comisia este interesata sa afle opinia cetatenilor in legatura cu zece aspecte referitoare la traficul cu specii salbatice, printre care se numara caracterul adecvat al cadrului actual, instrumentele care ar putea consolida eforturile existente pentru combaterea fenomenului, modul in care UE, in special, isi poate aduce contributia, imbunatatind cunostintele si datele de care dispune, precum si posibilitatea unor sanctiuni mai severe.

Rezultatele acestei consultari si ale conferintei care va avea loc la data de 10 aprilie 2014 vor contribui la revizuirea politicilor si a masurilor UE existente in acest domeniu, cu scopul de a ajuta UE sa indeplineasca un rol mai eficace in rezolvarea problemei”, potrivit Comisiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *