Cryosat 2, un satelit care masoara grosimea banchizelor polare, a fost lansat cu succes

0
345

Satelitul Cryosat 2, un instrument esential pentru intelegerea fenomenului de incalzire globala, a fost lansat joi, cu succes, prin intermediul unei rachete rusesti Dniepr, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, transmite AFP.satelit si banchizele

Scopul satelitului este de a studia banchizele si ghetarii de pe Terra. Cryosat 2 inlocuieste satelitul CryoSat 1, a carui lansare a esuat in 2005. Satelitul masoara cu mare
precizie altitudinea ghetarilor continentali si grosimea banchizelor polare.

Acesta este cel de-al treilea satelit care face parte din programul spatial numit „Planeta vie”. Ceilalti doi sunt: GOCE si SMOS. Primul a fost lansat pentru a cunoaste forma exacta a Pamantului, prin masurarea campului gravitational iar cel de-al doilea monitorizeaza umiditatea solurilor si salinitatea oceanelor.

Pana in prezent nu exista niciun satelit care sa monitorizeze banchizele polare, desi oamenii de stiinta dispun deja de o serie de date si de anumite masuratori efectuate de alti sateliti, cum ar fi Envisat.

Din cauza topirii calotelor glaciare, nivelul marilor si oceanelor creste intr-un ritm care a trecut in ultima jumatate de secol de la 1,8 milimetri pe an la 3 milimetri pe an. In aceasta vara Cryosat 2 va transmite primele date stiintifice. Satelitul are o greutate de 700 de kilograme, va survola Terra la o altitudine de 720 de kilometri.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.