Cu ce proiecte eoliene vine anul acesta, dupa un 2012 record in industria “morilor de vant”?

Cu ce proiecte eoliene vine anul acesta, dupa un 2012 record in industria "morilor de vant"?
Cu ce proiecte eoliene vine anul acesta, dupa un 2012 record in industria “morilor de vant”?

Energias de Portugal, Verbund (Austria), rusii de la Lukoil dar si grupul franco-belgian GDF SUEZ se afla pe lista companiilor care vor pune in functiune proiectele eoliene in 2013, un an in care in mod cert nu se va mai repeta performata inregistrata de industrie anul trecut.

Potrivit unui studiu realizat de consultantii de la TPA Horwath in parteneriat cu casa de avocatura Schoenherr, anul trecut in Romania au fost insta­lati 923 MW in proiecte eoliene, ceea ce inseam­na o crestere de 94% a capacitatii la nivel local. Capacitatea cumulata de energie eoliana a Romaniei a atins 1.905 MW la sfar­situl lui 2012, depasind estimarile ANRE, pre­cum si planul national de actiune pentru ener­gia regenerabila.

„Cresterea de 94% din capacitatea totala eoliana realizata de Romania in 2012 probabil nu va mai fi niciodata egalata“, se arata intr-un studiu realizat de cele doua companii.

Anul trecut Romania a devenit tara europeana cu cel mai mare parc eolian pe uscat dupa ce grupul ceh CEZ a finalizat proiectul Fantanele-Cogealac, in valoare de 1,1 miliarde de euro, care a presupus montarea a 240 de turbine eoliene.

Pentru anul acesta, pe baza proiectelor aflate in curs de derulare, ar putea fi instalati 617 MW noi in proiecte eoliene, ceea ce ar presupune investitii de peste 900 de milioane de euro, daca se ia in calcul un pret pe un MW de capacitate de 1,5 milioane de euro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente