Peste 1 miliard de euro – platile catre beneficiarii POS Mediu

Romania a atras 0,6 miliarde dolari dupa deblocarea programului operational de mediu
Peste 1 miliard de euro - platile catre beneficiarii POS Mediu
Peste 1 miliard de euro – platile catre beneficiarii POS Mediu

Gradul de absorbtie a fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), in raport cu alocarea UE pentru perioada 2007-2013, este de 15,46%, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Potrivit acestora, Autoritatea de Management (AM) din domeniu isi propune sa atinga un grad cat mai ridicat al absorbtiei fondurilor europene, pana la finalul anului, acest lucru fiind influentat, insa, si de numarul si valoarea cererilor de rambursare depuse de beneficiarii POS Mediu.

In acest sens, autoritatile abilitate deruleaza mai multe actiuni, dupa cum ne-au spus oficialii din ministerul de resort: „In vederea cresterii gradului de absorbtie, Autoritatea de Management POS Mediu a imbunatatit si simplificat procedura de verificare a cererilor de prefinantare/rambursare transmise de beneficiari, prin scurtarea perioadei de analiza a acestora. Astfel, Cererile de Rambursare sunt analizate in maxim cinci zile la AM POS Mediu, iar Cererile de Prefinantare, in maxim doua. De asemenea, AM POS Mediu acorda sprijin permanent beneficiarilor, prin intalniri periodice pentru analiza stadiului implementarii proiectelor si clarificarea aspectelor care pot conduce la intarzieri in implementarea acestora (de exemplu, achizitiile publice), prin transmiterea de instructiuni si recomandari pentru evitarea erorilor in completarea documentelor (de exemplu instructiunea privind verificarea posibilelor conflicte de interese/suspiciuni de frauda din cadrul proiectelor finantate prin POS Mediu), prin elaborarea unor liste de autoevaluare a sistemului intern de management si control si de autoevaluare a legalitatii derularii procedurilor de achizitie publica. Aceste liste ofera beneficiarilor Programului doua instrumente de autoevaluare privind sistemul propriu de achizitii publice si capacitatea interna de management”.

Pana in prezent, au fost depuse si aprobate 444 de proiecte, cu o valoare totala de circa 8 miliarde euro. Pentru 359 dintre acestea au fost semnate contracte de finantare, cu o valoare totala de 7,6 miliarde euro.

In prezent, platile catre beneficiarii proiectelor finantate din POS Mediu se ridica la peste 1,2 miliarde euro, din care aproximativ 527 milioane euro reprezinta banii din prefinantare si restul de circa 700 milioane euro – fondurile rambursate (152 milioane euro fiind bani de la bugetul de stat).

* Corectii de 10% pentru POS Mediu

In urma negocierilor care au avut loc intre partea romana si Comisia Europeana, au fost aplicate corectii financiare, in cazul POS Mediu, de 10% din valoarea alocata, dupa ce, initial, a fost propusa o corectie preventiva de 25%. Corectiile financiare au fost reduse ca urmare a faptului ca „AM POS Mediu a luat masuri suplimentare de verificare si prevenire a cazurilor de conflict de interese”, potrivit surselor citate.

Cele mai mari proiecte sunt cele din sectorul de apa/apa uzata, care presupun extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare, in conditiile unor tarife suportabile pentru populatie.

„Un astfel de proiect poate atinge valoarea de 192.302.899 euro (cum este cel implementat de compania de apa RAJA pentru judetele Ialomita si Constanta)”, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului.
* Durata de pregatire si complexitatea proiectelor – printre cele mai importante probleme in accesarea fondurilor pentru mediu
Printre cele mai importante probleme aparute in derularea POS Mediu se numara durata foarte mare de pregatire a proiector de infrastructura de mediu la nivel regional, in conditiile in care aranjamentele institutionale necesare procesului de regionalizare a utilitatilor publice (apa potabila, canalizare si managementul deseurilor municipale) presupun asocierea Unitatilor Administrativ Teritoriale in scopul realizarii si exploatarii in comun a utilitatilor publice respective.

„Pregatirea acestor proiecte a fost demarata in 2005-2007 si aproximativ 50% dintre acestea au fost finalizate si aprobate in 2011”, ne-au exemplificat oficialii din minister.

O alta problema semnalata este complexitatea proiectelor finantate, care includ un numar mare de contracte de servicii, lucrari si furnizare, ce necesita derularea unor proceduri de achizitii publice, in conformitate cu legislatia nationala in domeniu.

Totodata, in cadrul procedurii de achizitii publice, au fost inregistrate intarzieri in publicarea anunturilor de participare, dar si in atribuirea contractelor, acestea din urma fiind cauzate de numarul mare de contes-tatii, care vizeaza, pe de o parte, criteriile de selectie sau factorii de atribuire utilizati de beneficiari, iar, pe de alta parte, desemnarea castigatorilor procedurilor de achizitii publice, numeroase contestatii referindu-se la modul de evaluare a ofertelor depuse.

* 294 milioane euro – valoarea platilor catre beneficiari, in primele cinci luni din 2013

In ceea ce priveste facturile care nu au fost decontate, valoarea cererilor de rambursare si a cererilor de plata aflate, in acest moment, in diverse stadii de analiza si procesare la nivelul Organismelor Intermediare si Autoritatii de Management POS Mediu este de aproape 312 milioane lei (aproximativ 72 milioane euro).

Bugetul alocat prin POS Mediu pentru perioada 2007-2013 este de 5,6 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro reprezinta cofinantarea de la Uniunea Europeana.

In perioada ianuarie – 24 mai 2013, valoarea platilor catre beneficiari s-a ridicat la 293,8 milioane de euro.

„Pentru perioada 2014-2020, AM POS Mediu isi propune o absorbtie cat mai ridicata”, ne-au spus reprezentantii ministerului de resort, mentionand ca negocierile cu institutiile europene sunt des-fasurate de Ministerul Fondurilor Europene.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *