Dezbatere despre schimbarile climatice si efectul acestora asupra agriculturii

Prefectul cere boto??nenilor s? ia atitudine în probleme de mediu ?i de protec?ie a consumatorilor
Dezbatere despre schimbarile climatice si efectul acestora asupra agriculturii
Dezbatere despre schimbarile climatice si efectul acestora asupra agriculturii

Secretarul de Stat al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Elena Dumitru, a participat marti, 11 iunie 2013, la dezbaterea intitulata “Prevenirea si diminuarea efectelor secetei. Viitorul lucrarilor de irigatii”.

In cadrul dezbaterii au fost prezentate comunicari precum si interventii tematice avand ca principal subiect schimbarile climatice si efectul acestora asupra agriculturii si a mediului inconjurator.

Evenimentul – organizat de Academia Romana alaturi de Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu – Sisesti – a avut drept scop facilitarea accesului la informatii prin utilizarea de mijloace functionale, precum si sustinerea ideii unui dialog concret intre cercetatorii si specialistii din Romania care au fost invitati sa se implice mai activ in elaborarea politicilor de viitor din acest domeniu.

In deschiderea evenimentului, secretarul de Stat Elena Dumitru a atras atentia asupra necesitatii existentei unor dezbateri interactive, prin care Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice sa fie informat cu privire la problemele intampinate in implementarea la nivel national a instrumentelor UE de combatere a efectelor schimbarilor climatice. ”Sunt de parere ca un dialog sustinut este calea cea mai eficienta catre solutionarea optima a problemelor cauzate de schimbarile climatice cu care ne confruntam intr-un mod tot mai evident. Adaptarea este atitudinea pe care o vom lua odata pusi fata in fata cu efectele schimbarilor climatice, de aceea, adaptarea necesita actiuni in toate sectoarele de la nivelul local pana la cel international”, a spus secretarul de Stat Elena Dumitru.

Totodata, aceasta a subliniat importanta sporita care trebuie acordata cooperarii dintre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Administratia Nationala pentru Meteorologie si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in vederea fundamentarii masurilor de reabilitare a infrastructurii de inundatii.

”Trebuie pregatite masuri adecvate de adaptare care sa vina in intampinarea nevoilor micilor agricultori, care sa vizeze calitatea solurilor, adecvarea culturilor agricole la noile conditii generate de impactul secetei. Trebuie sa dezvoltam masuri de suport pentru comunitatile izolate afectate de seceta. Informatiile primite de la toti cei implicati vor ajuta Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice sa reprezinte Romania in toate demersurile internationale din acest domeniu si vor permite in acelasi timp Romaniei si MMSC sa formuleze frecvent politici bazate pe informatii concrete si bine fundamentate” a precizat Elena Dumitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *