
Mananca colorat! Acesta este cel mai recent sfat al nutritionistilor iar anotimpul cel mai potrivit pentru a le urma indemnul – vara – tocmai se apropie. Mancarea colorata este o sursa inepuizabila de antioxidanti si substante nutritive. Iata cateva din culorile curcubeului care nu ar trebui sa lipseasca din farfurie.
Rosu
Culoarea rosie indica prezenta polifenolilor in alimente. Aceste substante hidrosolubile sunt principalii oxidanti ai fluidelor corporale, pastrand totodata structura si functiile tesuturilor vasculare. Alimentele rosii ca: zmeura, capsunele, sfecla rosie si rodiile previn aparitia afectiunilor virale si microbiene si lupta impotriva alergiilor.
Violet
Fructele si legumele care au aceasta culoare contin antociani, care protejeaza celulele si ajuta la vindecarea acestora. Cercetarile arata ca aceste substante chimice joaca un rol foarte important pentru sanatatea inimii si previn inmultirea celulelor cangeroase din corpul umana. Din aceasta categorie fac parte: cartofii violet, prunele si asa numita varza rosie.
Verde
La aceasta categorie se incadreaza alimentele bogate in sulf: varza, usturoiul, brocoli, fasolea verde. Ele fovorizeaza eliminarea toxinelor din organism. De asemenea scad nivelul grasimilor din sange si cresc rezistenta organismului. Maro Este vorba in primul rand de cereale, care sunt bogate in amidon. Ele aduc aportul necesar de fibre, benefice tranzitului intestinal si abunda in minerale antioxidante si vitamina B. In categoria alimentelor de culoare maronie intra si oleaginoasele, care sunt indispensabile sistemului cardiovascular.
Portocaliu
Culoarea alimentelor este data in principal de prezenta betacarotenului, substanta care protejeaza pielea de efectele daunatoare ale soarelui. De asemenea betacarotenul incetineste imbatranirea celulara si creste rezistenta organismului. Vitamina A prezenta in morcov, mango si piersici regenereaza tesuturile si ajuta la mentinerea siluetei.
Articol de Ritta Curcubet