Culturile ecologice castiga teren

Suprafetele cultivate in mod ecologic se extind in judetul Olt de la an la an, fapt dovedit cu cifre de purtatoarea de cuvant a Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Olt, Maria Paval.
culturi ecologice
Daca acum avem numai aproximativ 300 de hectare de culturi agricole ecologice certificate, peste trei ani in Olt vor fi aproape 2.000 de hectare cultivate ecologic pe terenuri aflate in diverse stadii de conversie spre culturile bio.

Maria Paval a explicat ca au primit certificare si sunt declarate ecologice culturile de pe 286 de hectare si in curs de conversie spre acest tip de agricultura mai sunt 185 de hectare in anul de II de conversie si 1.015 hectare in primul an de conversie. Reprezentantul DADR sustine ca anul acesta suprafata care va intra in conversie spre a fi cultivata ecologic va creste pentru ca mai multi fermieri si-au anuntat intentiile fara sa fi depus documentatia. „Trebuie sa se inscrie pana la 1 iunie, deci fermierii au destul timp la dispozitie sa anunte pe ce suprafete de terenuri agricole vor sa faca agricultura ecologica. Observam ca anul trecut s-au dublat si tendinta se va mentine”, a spus Maria Paval. Aceasta a aratat ca in judet sunt 12 fermieri care fac agricultura ecologica, dintre care la doua ferme se cresc gaini ouatoare si la restul se cultiva plante medicinale, macese, furaje, cereale, soia, floarea-soarelui. Printre culturile aflate in primul an de conversie spre agricultura ecologica se numara o cultura de grau dur (cel mai bun pentru producerea pastelor fainoase) pe o suprafata de 526 de hectare si o cultura de rapita, pe o suprafata de 300 de hectare.

Cea mai importanta afacere cu produse ecologice este in judetul Olt, producerea de oua ecologice, cei doi producatori, unul din Curtisoara, cu o ferma cu 4.000 de gaini si altul din Gradinari, cu 2.000 de gaini fiind si cei mai importanti producatori certificati de oua ecologice din tara, produsele de la aceste ferme fiind livrate in hipermarketurile din toata tara. Pentru anul in curs, contractele incheiate pentru comercializarea oualor bio prevad livrarea pe parcursul intregului an a 1,4 milioane de oua ecologice (1 milion de la ferma Curtisoara si 400.000 de la Gradinari). Alte produse biologice obtinute in judetul Olt sunt cele apicole, provenind de la un apicultor care are 31 de familii de albine. Apicultorul a obtinut deja certificarea si livreaza produse bio.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *