Campurile electromagnetice pot fi periculoase pentru sanatate

0
370

Suntem expusi constant radiatiilor provocate de telefoanele mobile, antenele de telefonie si radio, retelele Wi-Fi si liniile de inalta tensiune. Reprezinta acestea un pericol pentru sanatatea noastra? Inca nu stim, ne-a spus deputata europeana Frederique Ries, care a redactat un raport privind problemele de sanatate provocate de campurile electromagnetice. Raportul va fi dezbatut de deputatii europeni in plen, miercuri seara.
campuri electromagnetice
Majoritatea europenilor considera ca autoritatile publice nu ii informeaza adecvat in legatura cu masurile de protectie impotriva campurilor electromagnetice (sursa: sondaj Eurobarometru din iunie 2007). Intr-o rezolutie adoptata in septembrie 2008, deputatii europeni remarca faptul ca „limitele fixate in 1999 pentru expunerea la campurile electromagnetice sunt depasite”.

Campurile electromagnetice

* campurile electromagnetice sunt emise de aparatura electrica si electronica, telecomunicatii si antene
* efectele asupra sanatatii depind in functie de intensitatea frecventei campurilor
* UE recomanda o limita de 41.25 volti pe metru in tehnologia telefoanelor mobile, dar cateva state membre au adoptat standarde mai stricte
* nivelul radiatiilor poate fi redus prin folosirea sistemului „hands-free”, stingerea telefoanelor cand nu sunt folosite si folosirea acestora in zone cu semnal bun.

De doi ani, numarul telefoanelor mobile folosite in UE a depasit numarul cetatenilor. Industria prospera, dar nicio lege nu protejeaza sanatatea oamenilor de campurile electromagnetice emise de telefonia mobila (in acest sens exista doar o recomandare, datand din 1999).

In momentul de fata consecintele campurilor electromagnetice asupra sanatatii oamenilor nu sunt cunoscute. Comisia Europeana a finantat un studiu al caror rezultate vor fi publicate anul acesta. Oamenii de stiinta spun ca datorita faptului ca telefoanele mobile sunt folosite de putin timp, nu vom putea sti inainte de 2015 ce efecte pot avea acestea asupra sanatatii umane.

Siguranta inainte de toate

Raportoarea Frederique Ries (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Belgia) spune ca suntem expusi constant unui „coctail de unde electromagnetice”. Dumneaei cere actiune imediata, inainte de rezultatele stiintifice finale, de exemplu prin limitarea preventiva a expunerii la undele electromagnetice.

Printre propunerile doamnei Ries se numara organizarea de campanii de sensibilizare a publicului la potentialele pericole ale folosirii telefonului mobil si de informare a cetatenilor despre felul in care acestia pot limita potentialele efecte negative.

Raportul parlamentar cere ca antenele de telefonie mobila sa fie instalate la o distanta optima de scoli si alte institutii. In plus, raportoarea cere publicarea pe internet a unor harti ale liniilor de inalta tensiune, ale frecventelor radio si ale undelor electromagnetice.

Sursa: Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.