Culturile rezistente la seceta, de doua ori mai scumpe si fara rezultate garantate

Pentru a nu mai avea parte de pagubele produse de seceta, taranii ar trebui sa se orienteze spre culturi rezistente la seceta, este solutia propusa de ministrul Agriculturii Decebal Traian Remes. De altfel, ideea salvatoare a fost inclusa si in strategia agricola pentru anul 2008.

Cu toate ca la o prima vedere lucrurile par cat se poate de simple, specialistii in domeniu, chiar din “curtea” ministrului Remes, spun ca taranii nu ar trebui sa se aventureze spre astfel de culturi, care se obtin din seminte hibride (certificate) inainte de a avea toate informatiile necesare. Daca, la nivel mondial, pentru orice tip de cultura se poate opta pentru seminte certificate rezistente la diverse intemperii, in Romania optiunile sunt limitate. Una dintre acestea este floarea-soarelui din care se pot obtine plante cu potential ridicat de productie, continut mare de ulei in seminte, rezistenta sau toleranta fata de seceta si fata de principalii paraziti sau agenti patogeni.

Si pentru celelalte culturi sunt solutii, insa cele rezistente la seceta nu sunt prea productive. “Ce trebuie sa stie un cultivator cand cumpara seminte hibride este ca fiecare dintre acestea au particularitatile lor. Spre exemplu, daca vrea sa aiba o cultura productiva, isi poate lua seminte care ii garanteaza asa ceva, in schimb acel soi nu poate asigura rezistenta la seceta. Ar putea sa aiba o cultura rezistenta la seceta si la alti factori daunatori, in schimb recolta nu ar mai fi asa de mare”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu. Altfel spus, inainte de a opta pentru o cultura rezistenta la seceta, agricultorii trebuie sa stie unde pierd si unde castiga si cam care e prognoza meteo pentru anul agricol viitor.

Citeste articolul Culturile rezistente la seceta, de doua ori mai scumpe si fara rezultate garantate integral in Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente