Cea mai mare centrala pe carbune din Romania
Compania belgiana Electrabel intentioneaza sa construiasca o termocentrala de 1.600 MW la Constanta, a declarat Alexandru Sandulescu, directorul directiei de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor.
„Saptamana trecuta, Electrabel a trimis MEF o notificare prin care a anuntat ca vrea sa construiasca o termocentrala pe carbune in portul Constanta, de 2×800 MW. Este vorba de o investitie greenfield, iar acest lucru demonstreaza interesul marilor producatori europeni de energie pentru piata din Romania”, a afirmat oficialul MEF. Centrala pe huila, cu doua grupuri, va avea puterea totala de 1.600 MW, primul urmand sa fie pus in functiune in anul 2013, a declarat directorul directiei piete de capital al Transelectrica, Razvan Purdila. Potrivit acestuia, daca pana in prezent, in Romania, centralele care functioneaza pe baza de carbune au o putere de circa 330 MW, iar grupul nuclear de la Cernavoda are puterea de 700 MW, noua capacitate va avea cele mai mari grupuri din Romania. Potrivit specialistilor din piata, investitia ar putea depasi doua miliarde de euro.
Electrabel vrea sa se asocieze cu Termoelectrica
Conform Mediafax, oficiali ai companiei de servicii de consultanta si proiectare in domeniul energetic Tractebel Project Managers Engineers&Consultants (Trapec), reprezentantii Electrabel in Romania, au confirmat informatia, dar nu au dorit sa precizeze valoarea investitiei. Intentia Electrabel se inscrie in tendinta marilor companii energetice, atat romanesti, cat si straine, de a investi in proiecte greenfield de producere de energie electrica pe piata locala, motivate, pe de o parte, de pretul ridicat al energiei si accesul dificil la sursele de electricitate ieftina, si, pe de alta parte, de pozitionarea cat mai solida de piata. Totodata, Electrabel a depus mai multe scrisori de interes pentru asocierea cu Termoelectrica in vederea crearii de companii mixte pentru producerea de energie electrica. Electrabel este una dintre companiile selectate anul trecut de autoritatile romane pentru etapa negocierilor in vederea constructiei reactoarelor 3 si 4 la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, dar procedura a fost reluata, iar potentialii investitori trebuie sa depuna noi oferte pana pe 25 octombrie.