Cum a facut Estonia curatenie generala

„Eram satul de gramezile de gunoaie adunate pe langa satele din Estonia, mai ales ca mergeam des pe bicicleta la tara”, isi incepe povestea Rainer Nolvak, estonianul care a avut ideea de face curatenie generala in tara. Dintr-o simpla dorinta, impachetata sub numele de „Let”s Do It, Estonia!”, ideea lui Rainer a devenit un curent global, mai multe tari, inclusiv Romania, adoptand-o. Romania a luat exemplul Estoniei si isi vrea ca pe 25 septembrie sa faca curatenie generala in toata taraRainer Nolvak

Estonianul poate fi mandru atat pentru reusita nationala, cat si pentru ca a pus bazele unei miscari globale, care, in acest an, a ajuns si in Romania, unde tineri voluntari au cooptat autoritati locale si companii pentru marea curatenie programata pe 25 septembrie.

Caprioare si sticle de plastic

Padurile estoniene, pe cat erau de pure si frumoase, pe atat erau de sufocate de deseuri. „Vedeam atata frumusete in jurul meu, copaci tacuti, uneori cate o caprioara si deodata sticle de plastic”, povesteste Rainer.

„Simteam ca viata mea intima e violata, ma simteam neputincios”, mai spune el, precizand ca gunoiul aruncat pe marginea soselei este un semn de bataie de joc din partea asa-zisei civilizatii. Si desi el curata anumite locuri, gunoiul parea fara sfarsit.

Alti doi prieteni din copilarie simteau la fel si intr-o discutie, spre finalul anului 2007, au vorbit despre visul lor de a avea o tara curata in cativa ani. Simteau ca isi doresc ceva imposibil, dar odata conturat, visul nu avea sa le mai dea pace. „Ne-am dat seama ca singurul mod de a avea o tara curata este daca toti luam parte la curatenie”, spune estonianul. Si din acest punct, e fost de neoprit. Nu a mai contat nici birocratia de care s-a lovit, nici lipsa banilor si nici regulile de fier. Se nascuse ideea „Let”s Do It” care, in cativa ani avea sa devina o miscare internationala.

Autoritatile, greu de convins

Odata ce ideea a devenit un proiect si multi oameni s-au alaturat demersului celor trei, a venit partea mai grea. „Cel mai greu a fost sa lucram cu autoritatile locale fara sa le invinovatim”, spune Rainer, precizand ca a fost complicat si sa le coopteze in proiect. La polul opus au fost oamenii simpli, care, crede el, se simteau un pic vinovati de mizeria pe care au creat-o.

In cifre proiectul de curatare s-a concretizat in opt luni si a insemnat participarea a peste 50.000 de oameni. Rezultatul: 10.000 de tone de gunoi au fost adunate pe 3 martie 2008. De atunci, autoritatile locale au misiunea de a mentine curatenia. In locurile unde erau gramezi cu gunoaie sunt acum afise care ii informeaza pe oameni de ce ar trebui sa fie curat. De asemenea, localnicii sunt in alerta si autoritatile trimit dese inspectii de mediu. „Toate astea au creat un obicei pentru oameni, acela de a pastra curatenia”.

„M-am simtit mandru in numele oamenilor. Cred ca inca exista speranta pentru noi sa salvam ecosistemul complicat al planetei” Rainer Nolvak, initiator al miscarii „Let”s Do It”

„Am atins inimile oamenilor”

Rainer nu a fost inca in Romania, unde o echipa hotarata vea sa urmeze exemplul estonian, dar spune ca stie de la distanta frumusetile tarii. „Ar trebui sa fiti mandri de tara voastra. Poate sa fie curata, depinde de voi”.

Modest, Rainer spune ca nu este un ecologist, desi merge pe jos sau pe bicicleta, nu cu masina si isi colecteaza selectiv gunoiul si foloseste numai plase de cumparaturi din panza. Aceste mici gesturi conteaza, mai spune el, completand ca prin proiectul de curatenie, a atins inimile oamenilor si le-a dat speranta in gesturile marunte.

Revenind la echipa care vrea sa aplice modelul lui in Romania, Rainer spune ca daca ei vor reusi, Romania va fi tara cu suprafata cea mai mare in care s-a facut curatenie generala.

Cine a adoptat proiectul estonian:
* Letonia
* Lituania
* Romania
* Slovenia
* Portugalia
* Italia
* India
* Serbia

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *