Cum a scapat de sub control vanatoarea din Delta Dunarii

In Delta se vaneaza fara a se tine cont de reglementarile veterinarilor si ecologistilor

In plin sezon de vanatoare, Prefectura Tulcea si Directia Sanitar-Veterinara au luat masuri ca partidele de vanatoare sa fie monitorizate, la fata locului, de catre medicii veterinari. Conform unei decizii luate de Centrul local Tulcea de combatere a bolilor, „la toate partidele de vanatoare organizate de asociatiile vanatorilor trebuie sa participe un medic veterinar”. Aceasta masura a fost luata pentru a preveni „importul” de febra aftoasa din Bulgaria, dupa ce boala a fost descoperita la mistretii vanati in tara vecina.

Desi prefectul Vasile Gudu si directorul Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, Marinela Tertis, au amenintat cu sanctiuni drastice impotriva celor care vor vana fara sa fie supravegheati de un medic veterinar care are misiunea sa diagnosticheze vanatul capturat in privinta febrei aftoase, vanatorii din Delta Dunarii ignora aceste avertismente si organizeaza zilnic partide de vanatoare, fara sa-i notifice pe veterinari, pentru a aplica rapid masurile de combatere a raspandirii febrei aftoase de la animalele salbatice la cele domestice.

In ultimele zile, pe teritoriul Deltei au patruns sute de vanatori care au impuscat un numar foarte mare de mistreti, iar animalele ucise nu au fost examinate de medici veterinari. Carnea acestor animale a ajuns in gospodariile vanatorilor fara sa detina certificat veterinar, iar daca provine de la animale bolnave de febra aftoasa boala se poate raspandi rapid la animalele domestice. Febra aftoasa este o boala foarte contagioasa care afecteaza aproape toate speciile de animale.

Ignora chiar si agentii ecologi

Vanatorii din Delta nu-i ignora numai pe medicii veterinari, ci si pe agentii ecologi ai ARBDD. Conform legii, pe teritoriul ARBDD partidele de vanatoare nu se pot desfasura decat in prezenta unui agent ecolog. Grigore Baboianu, guvernatorul institutiei, a declarat ca „in ultimele luni vanatorii au inceput sa notifice actiunile vanatoresti, dar sunt si vanatori care ignora aceasta obligatie legala”. Localnicii spun ca asociatiile de vanatoare din Delta si firmele de turism care presteaza servicii turistice pentru vanatori nu ar avea interes sa afle ARBDD si veterinarii cat se vaneaza in aceasta zona strict protejata pentru ca sunt incalcate normele de mediu si cele veterinare. Exista suspiciunea ca vanatorii italieni, care sunt in numar foarte mare in zona, impusca frecvent tot ce le iese in cale, chiar si specii protejate de lege.

In ultimii ani au fost mai multe scandaluri privind macelul produs de vanatori in Delta, dar nici unul dintre cei vinovati de masacrele produse in randul unor specii protejate de lege nu a fost pedepsit penal. Politia si Garda de Mediu au instrumentat astfel de dosare, dar procurorii nu au trimis in instanta cazurile respective, considerand ca nu ar fi existat suficiente probe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *