Cum arata cel mai poluat loc din Hunedoara. Proiectul de ecologizare a ruinelor combinatului intarzie

Cum arata cel mai poluat loc din Hunedoara. Proiectul de ecologizare a ruinelor combinatului intarzie
Cum arata cel mai poluat loc din Hunedoara. Proiectul de ecologizare a ruinelor combinatului intarzie

Administratia locala a inceput in 2010 demersurile pentru ecologizarea a 20 de hectare din vechea platforma industriala a municipiului Hunedoara. Valoarea proiectului „Reabilitarea sitului industrial si pregatirea lui pentru alte activitati” a fost estimata la peste 60 de milioane de lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind reprezentata de contributia Uniunii Europene.

In luna mai a anului trecut, administratia locala din Hunedoara a semnat contractul de finantare a proiectului care urma sa schimbe fata zonei ocupate in trecut de o parte a combinatului Hunedoarei, ruinata in ultimii zece ani. Terenurile incluse in proiect au fost printre cele mai poluate locuri ale combinatului. Aici a functionat cocseria, unde ajungeau cele mai mari cantitati de substante chimice nocive rezultate din procesul de ardere al carbunelui. Cele mai multe dintre constructii au fost demolate, insa sub daramaturi, solul si galeriile au ramas contaminate.

Licitatii intarziate de contestatii

In mai 2013, Primaria Hunedoara a scos la licitatie contractul de executie al lucrarilor de reabilitare a sitului industrial din Hunedoara, care prevedeau ecologizarea si decontaminarea celor 20 de hectare de terenuri (valoare estimata la 28,5 milioane de lei, fara TVA) si construirea unui centru de afaceri (aproximativ 19 miliaone de lei, fara TVA).

Licitatia a fost castigata de asocierea formata din S.C. PROSERV S.A. – lider de asociere, S.C. RECOM SID S.A., S.C. MICRO MEGA S.A. si S.C. ECOMASTER SERVICII ECOLOGICE S.R.L., dar a fost contestata de ceilalti participanti la licitatie. La sfarsitul lunii noiembrie, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a hotarat obligarea Primariei Hunedoara sa reia procedura de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor, astfel ca demararea lucrarilor a fost intarziata.

Terenurile care urmeaza sa fie ecologizate ofera peisajul sinistru al unei intinderi acoperite cu daramaturi, peste care doar buruienile au mai crescut. Localnicii saraci cutreiera zona in cautare de fier vechi si pentru a aduna caramizi dintre ruine. Doar scheletele unor cladiri devastate au mai ramas in picioare, la fel si zidurile fostei cocserii si o veche scoala de ucenici, fost sediu administrativ al combinatului, considerat monument istoric de arhitectura industriala.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente