Cum devii bio

0
397

AGRICULTORI – Trecerea de la conventional la ecologic nu se face instant
Agricultorul care vrea sa renunte la sistemul conventional de productie si sa treaca la eco trebuie sa parcurga mai multe etape.

Agricultura ecologica (organica sau biologica) se deosebeste fundamental de cea conventionala, avand procedee si tehnologii care se apropie foarte mult de legile naturii: nu utilizeaza fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice, organisme modificate genetic sau sisteme intensive de crestere a animalelor.

INFORMARE. De aceea, aspirantul la titlul de producator eco trebuie mai intai sa se informeze. Pentru a se familiariza cu domeniul, el se poate adresa Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica, asociatiilor de producatori din agricultura ecologica, directiilor agricole judetene sau Agentiei Nationale de Consultanta Agricola. Vizitele la fermele ecologice, cursurile de pregatire in domeniu sunt utile. Pasul urmator este acela de inregistrare a activitatii ca producator in agricultura ecologica, prin completarea unor fise si depunerea acestora la directia agricola din judetul in care se afla ferma. Mai apoi trebuie incheiat un contract cu un organism de inspectie si certificare. Acest organism verifica respectarea conditiilor si standardelor specifice de productie si certifica produsele obtinute ca fiind ecologice.

CONVERSIE. Atentie, certificarea nu se da imediat! Pentru a trece de la agricultura conventionala la cea ecologica trebuie parcursa o perioada de conversie, in care pamantul, plantele sau animalele sa aiba timp sa se „detoxifice”. Perioada de conversie este de doi-trei ani in productia vegetala, 6-12 luni pentru animale, 6-10 saptamani pentru pasari si un an pentru albine. In acest interval, fermierul trebuie sa respecte regulile de productie eco. Mai multe informatii gasiti pe site-ul Ministerului Agriculturii (www.maap.ro).

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.