Cum e cu masinile ecologice?

Suntem constransi sa facem schimbari pentru a ne proteja planeta, careia i-am facut deja destul de mult rau. Iar schimbarea incepe de la fiecare.
masini hibrid ecologice
De la consumul de apa, la cel de energie. Sa folosim doar atat cat avem nevoie, asta ar fi o solutie. Dar cei care isi achizitioneaza SUV-uri, oare pe ce planeta traiesc? Nu tot pe aceasta? Americans did it first, am putea spune, fiind recunoscuti prin risipa de energie, prin masinile mari, cu un consum foarte mare de carburant. In Romania, SUV-urile sunt la mare moda, o dovada de opulenta, dar cam atat. Ele contribuie enorm la incalzirea globala si la tot ce inseamna dauna asupra mediului, prin consumul excesiv de carburanti. Toate celelalte masini pe benzina sau motorina contribuie semnificativ la distrugerea planetei. Mai ales cele vechi.

Dar nu putem arata cu degetul doar catre altii, sa ne uitam, deci, in ograda noastra si sa incepem sa facem ceva.

Masinile ecologice ar putea aduce mari schimbari in ceea ce priveste evolutia incalzirii globale. Numarul de masini a crescut considerabil, iar poluarea si caldura pe care o genereaza duc in mod sigur la o distrugere a mediului. Masinile ecologice au la baza hidrogenul, iar ceea ce emit este nici mai mult, nici mai putin decat apa. Motorul acestei masini functioneaza pe baza reactiei intre oxigen si hidrogen. Astfel, e vorba de o reactie biochimica, ce pune in functiune masina, creand energie. Viteza unei astfel de masini nu depaseste de cele mai multe ori 45 de km pe ora, dar in oras este ideala, mai ales avand in vedere traficul. Ea poate merge aproximativ 160 de km cu un rezervor de hidrogen. Dintre marcile cunoscute producatoare de automobile, exista Toyota Prius, care este un hibrid ce functioneaza atat pe benzina, cat si electric, iar, mai  nou, au aparut si altele, precum Honda Civic Hybrid si, de la Volkswagen, Blue Motion, varianta existenta pe modelul Passat, dar se va extinde si pe modele precum Golf, Golf Plus si Jetta. Preturile acestora nu sunt foarte accesibile, situandu-se intre  18.400 si 19.400 euro. In ceea ce priveste marea producatoare de automobile-Toyota-, preturile sunt considerabil mai mari, pretul de baza fiind de 24.850 euro. In ceea ce priveste pretul Hondei Civic Hybrid, pretul de baza este de 23.776 euro. Aceste preturi le depasesc pe cele ale variantelor pe benzina, astfel ca alegerea unui hibrid trebuie sa vina dintr-o dorinta clara de protejare a mediului, fara a ne mai delasa si a cumpara in continuare poluantele obisnuite.

Aceste masini nu doar consuma mai putin, ci protejeaza si mediul.Pe langa cele mai sus mentionate, exista masini care functioneaza pe baza de biodiesel, motorina obtinuta din rapita. Aceasta este motorina ecologica si reprezinta o solutie ce va fi adoptata tot mai des in intreaga Europa. Biodieselul are dezavantajul ca, pe timp de iarna, ingheata, astfel ca este de evitat utilizarea ei, dar pretul avantajos o recomanda in locul motorinei obisnuite, chiar daca performantele nu le depasesc pe ale celei obisnuite. Mai exista si E85, nu foarte cunoscut in Europa, dar destul de faimos in S.U.A., reprezentand un amestec de benzina si etanol. Deocamdata, etanolul se obtine din petrol, ceea ce nu este tocmai o solutie fericita, avand in vedere ca este o resursa epuizabila, dar se poate prelucra din cartof sau prin fermentarea zaharului. Dar nu orice masina poate suporta o astfel de substanta, motorul trebuind sa fie construit in asa fel incat sa se potriveasca cu acest tip de combustibil, intre marii producatori, doar Mercedes creand un astfel de motor, in timp ce Volvo si Saab sunt in proiect. Bioetanolul nu inseamna si reducerea vitezei, cel mai bun exemplu fiind supercar-ul Koenigseg, care foloseste acest tip de combustibil si care produce 900 CP, cu un motor V.8 de 4.7 litri.

Dintre toate aceste solutii, autovehiculele pe baza de hidrogen reprezinta cea mai fericita solutie pentru protejarea mediului. In Islanda exista  deja prima statie de hidrogen din Europa, care produce oxigen si hidrogen cu ajutorul apei si al curentului electric.

Asadar, solutiile exista. E nevoie de dorinta si de binevointa pentru a le folosi. E nevoie de constientizarea situatiei la nivel mondial, la care contribuim substantial prin ignoranta, pentru a modifica starea actuala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *