Cum reducem factura la incalzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiintat de specialisti

Cum reducem factura la incalzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiintat de specialisti
Cum reducem factura la incalzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiintat de specialisti

Majoritatea celor care isi (re)amenajeaza apartamentul se gandesc la un moment dat sa inlocuiasca si vechile calorifere. De obicei, vanzatorii recomanda un calorifer cat mai mare, deoarece diferenta de pret dintre o dimensiune mai mica si una mai mare este nesemnificativa, dar specialistii avertizeaza ca tocmai marimea neadecvata a caloriferului duce la consumuri nejustificat de mari.

Ce inseamna insa un calorirfer prea mare pentru buzunarul consumatorului, pe termen lung? Iata doua exemple:

** Varianta 1 (cu putere termica in watt):

Daca initial caloriferul care se doreste a fi inlocuit are 10 elementi de fonta (10×121 w), inseamna ca acel calorifer consuma 1.210 w, conform necesarului termic calculat pentru acea incapere, iar caloriferul nou de otel are o dimensiune de 600×1.000 mm, consumul noului calorifer poate ajunge si la 3.000 w, in functie de producator. Acest lucru poate insemna aproape o triplare a costurilor pentru incalzire!

** Varianta 2 (fara putere termica in watt):

Fiecare calorifer are un consum de energie in functie de dimensiune si materialul constructiv. Daca optati pentru un calorifer mai mare, deoarece costul lui de achizitie nu difera foarte mult de unul de dimensiuni mici sau medii (in special in cazul caloriferelor de otel), costul caldurii se poate dubla sau chiar tripla din cauza consumului marit al noului calorifer!

Cereti sfatul specialistilor!

Ce puteti face pentru a cumpara caloriferul potrivit si a nu risca un cost marit al caldurii? Cel mai bine este sa cereti sfatul specialistilor inainte de a face achizitia.

Cel mai usor este sa luati legatura cu firma care a montat repartitoare de costuri chiar in blocul in care locuiti. Specialistii din respectiva firma va pot da detalii privind puterea caloriferelor pentru fiecare incapere din apartamentul dumneavoastra. Apoi, la achizitia noilor instalatii, cereti vanzatorului sa va ofere calorifere cu puteri termice similare. Facand acest lucru, veti salva sume mari de bani de la factura pentru caldura.

Ce puteti face daca ati inlocuit deja caloriferele cu unele noi si nu stiti ce putere termica au acestea? La fel ca in cazul descris mai sus, puteti lua legatura cu firma care a montat repartitoare de costuri in blocul in care locuiti, pentru a solicita informatii legate de puterea termica din apartamentul dumneavoastra in comparatie cu un apartament similar din bloc.

Daca puterea termica a caloriferelor din apartamentul in care locuiti este mult mai mare decat cea dintr-un apartament similar care nu a inlocuit caloriferele, este rocomandat sa achizitionati alte calorifere cu puteri termice recomandate de specialistii firmei cu care ati montat repartitoarele.

Alti pasi pentru a reduce factura la incalzire

Asadar, avand caloriferele de dimensiuni potrivite necesarului termic pentru fiecare incapere, veti beneficia de confortul de care aveti nevoie si nu veti fi afectat in plus la plata caldurii.

Pe langa acest lucru, pentru reducerea facturii la incalzire este de recomandat sa mai tineti cont si de urmatoarele sfaturi:

– Deoarece caloriferele sunt montate sub ferestre (unde pierderea de caldura este cea mai mare), este recomandat sa va asigurati ca ferestrele se inchid corespunzator. Puteti gasi chedere pentru tamplaria ferestrelor in comert.

– In perioada in care nu sunteti acasa si peste noapte, in incaperile neutilizate (bai, bucatarii, sufragerii etc.) reduceti consumul caloriferelor de la robinetele cu termostat. Pentru a inregistra economia realizata trebuie sa aveti un aparat de masura pe calorifer (repartitorul de costuri).

– Inchideti robinetul caloriferului in perioada in care aerisiti incaperea. Transferul de caldura, respectiv consumul este cel mai mare atunci cand caloriferul fierbinte intra in contact direct cu aerul rece de afara.

– Daca e posibil, realizati izolarea termica a blocului prin Asociatia de Proprietari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *