Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui va organiza, joi, o dezbatere pe tema gazelor de sist, in comuna vasluiana Puiesti, unde compania Chevron vrea sa obtina un acord de mediu in vederea amplasarii unei sonde de explorare.
La dezbaterea organizata in incinta Caminului Cultural din Puiesti vor participa cetateni din zona, autoritati locale, dar si activisti ecologisti.
‘Societatea Chevron Romania Exploration and Production SRL Bucuresti a depus la sediul APM Vaslui raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul ‘Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Puiesti’. (…) Tipul deciziei posibile ce poate fi luata de institutia noastra, este fie emiterea, fie respingerea acordului de mediu’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.
Compania Chevron detine in judetul Vaslui trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Silistea (comuna Pungesti), Popeni (comuna Gagesti) si Paltinis (comuna Bacesti). (AD)
Reprezentantii Chevron au afirmat, miercuri intr-un comunicat remis AGERPRES, ca doresc un dialog permanent cu membrii comunitatilor locale din judetul Vaslui, pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argillte, insa nu au putut discuta cu prea multi localnici din comuna Pungesti deoarece au primit amenintari din partea acestora.
Sursa citata precizeaza ca in lunile noiembrie si decembrie 2013, echipele Chevron au vizitat mai mult de 2.000 de locuitori din comunele Pungesti, Bacesti si Puiesti, au discutat cu acestia si le-au raspuns intrebarilor privind activitatile activitatile de explorare din judetul Vaslui.
‘Echipele Chevron au reusit sa discute despre activitatile noastre cu peste 350 de locuitori din Pungesti, peste 800 de locuitori din Bacesti si cu peste 860 de locuitori din Puiesti. Din pacate, Chevron nu a putut vorbi cu mai multi locuitori din Pungesti din cauza amenintarilor venite din partea protestatarilor’, se arata in comunicatul de presa.
Actiunile Chevron fac parte din programul de informare pe care compania l-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013, si care a mai cuprins intalniri de prezentare a proiectelor la nivelul comunitatilor si consultari publice.
‘Forajul de explorare implica exclusiv utilizarea tehnologiilor conventionale, similare celor folosite in alte operatiuni desfasurate de industria de petrol si gaze din Romania. Chevron a obtinut permisele de mediu si aprobarile necesare demararii activitatilor in Pungesti la inceputul lunii octombrie 2013’, sustin reprezentantii Chevron.
Totodata, ei precizeaza ca ‘gazul natural din argilite reprezinta o oportunitate pentru asigurarea securitatii energetice si cresterii economice a Romaniei si pentru sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale’.
‘Operatiunile de explorare si dezvoltare a resurselor de gaze naturale din argilite se pot desfasura in siguranta si cu grija fata de mediul inconjurator, folosind tehnologii si metode consacrate’, se mai arata in documentul transmis presei de Chevron.