UE va ancheta subventiile din industria energiei verzi din Germania

 UE va ancheta subventiile din industria energiei verzi din Germania
UE va ancheta subventiile din industria energiei verzi din Germania

Comisia Europeana va deschide o ancheta in privinta gestionarii subventiilor in “energia verde” din Germania, decizie care ar putea genera costuri mai ridicate pentru industria de profil si va afecta investitiile in domeniu.
Circa 2.000 de utilizatori industriali germani de energie, inclusiv producatorii de chimicale si otelariile, precum gigantii BASF si “ThyssenKrupp”, au fost exceptati de la plata unor supra-taxe pe care le suporta consumatorii obisnuiti.
Comisia examineaza daca exceptiile in suma de aproximativ 5 miliarde euro (6,9 miliarde dolari) pe an au fost incorecte si daca ar trebui platite retroactiv.
Autoritatile de la Bruxelles au declarat ca discount-urile pot fi justificate doar in anumite situatii in care este necesara impiedicarea firmelor mari consumatoare de energie sa paraseasca Europa. Oficialii UE cred ca anumite aspecte din legea germana in materie au afectat competitia.
De cealalta parte, cancelarul german Angela Merkel a declarat ieri, inainte de anuntul Comisiei, ca tara sa a incercat sa ramana un centru industrial puternic si nu vede cum reducerile acordate producatorilor de energie regenerabila ar putea fi neloiale.
“Este vorba despre companii si, atunci cand vorbim despre companii, vorbim despre locuri de munca”, a subliniat Merkel in parlamentul german, adaugand: “Atat timp cat exista tari europene in care energia electrica este mai ieftina pentru industrie decat este in Germania, nu pot vedea cum este afectata concurenta”.
Totodata, Merkel a precizat ca “Germania va arata in mod clar ca Europa nu va deveni mai puternica daca pune in pericol locurile de munca”. Cancelarul de la Berlin a conchis: “Germania vrea sa ramana o locatie industriala solida. Avem nevoie de companii competitive”.
Ancheta pregatita de UE a determinat critici din partea marilor consumatori industriali de energie regenerabila din Germania. Peter Willbrandt, presedintele companiei “Aurubis”, cu activitati de procesare a cuprului, a declarat ca si-ar putea reconsidera investitia in Germania.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente