Exploatarea de la Certej, atacata din nou pe mediu

?antier deschis de Deva Gold în zona Certej, pentru exploatarea minereurilor de aur ?i argint
Exploatarea de la Certej, atacata din nou pe mediu
Exploatarea de la Certej, atacata din nou pe mediu

Demararea exploatarii miniere de la Certej intra din nou intr-o bucla de temporizare. Inceperea lucrarilor se loveste din nou de opozitia unor ONG-uri, chiar daca Agentia pentru Protectia Mediului a emis un nou acord de mediu, revizuit.

iazuriSa ne reamintim ca emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare aurifera de la Certej a starnit un imens scandal, dupa ce doua organizatii de mediu au protestat impotriva acestuia, din cauza ca, spun reprezentantii lor, procedura se bazeaza pe cianuri. Ministrul Mediului a anuntat ca emiterea acordului va fi verificata in regim de urgenta, ceea ce s-a si intamplat. Si, ulterior, acordul din vara anului trecut a fost atacat in instanta. Ministrul Rovana Plumb a declarat ca Ministerul nu a fost notificat de emiterea respectivului aviz pe care il considera “ilegal si iresponsabil”. Dupa emiterea acordului de mediu revizuit, oficialii Ministerului Mediului au renuntat la procesul intentat pentru anularea acordului de mediu eliberat in 2012, care se judeca la Tribunalul Bucuresti.

Un nou proces

Totul parea ca a intrat in linie dreapta pentru exploatarea aurului la Certej. Insa, noul acord de mediu este atacat de reprezentantii Mining Watch Romania. Acestia au semnalat faptul ca revizuirea unui acord de mediu, potrivit legii, poate fi intreprinsa doar in cazul modificarii unui proiect aprobat inaintea inceperii lucrarilor de construire. In cazul acordului de mediu pentru Certej, procedura a constat in suplinirea documentatiei incomplete pe baza careia a fost emis acordul din 2012. „Ministerul Mediului se joaca de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej si prin agentiile subordonate vrea sa ascunda decizia politica a guvernului vis-a-vis de inceperea mineritului cu cianuri cu orice pret in Apuseni”, a declarat Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch Romania. De asemenea, Stefania Simion, coordonator juridic Mining Watch Romania, anunta ca se vor adresa din nou instantei de judecata: „Vom ataca in instanta noul aviz emis pentru Certej, deoarece nu sunt respectate procedurile legale si vom notifica si Comisia Europeana privind aceasta grava amenintare la adresa unui sit Natura 2000”.

Ce inseamna investitia de la Certej

Exploatarea aurifera de la Certej se va intinde pe o suprafata de 456 de hectare, iar proiectul care tocmai a primit aviz de mediu presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu, precum si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, adica pe perioada de operare a minei. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

Conform informatiilor oficiale, principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie miniera canadiana, listata la bursa din Vancouver, care opereaza si in Grecia, Turcia, China si Brazilia. Compania miniera a preluat, in decembrie 2011, European Goldfields, care detinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din actiuni fiind detinute de compania Minvest Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *