Cum scapam de matreata?

Pielea capului tau este exagerat de sensibila, se cojeste, iar tie iti este teama sa te imbraci in nuante mai inchise, la gandul ca, in curand, matreata, care iti „ninge” pe umeri, va deveni vizibila. Insa nu exista nici un motiv sa traiesti cu spaima unui nou atac al matretei. Iata cateva sfaturi si remedii care te vor ajuta sa ai parul sanatos si stralucitor, recapatandu-ti increderea in tine.
matreata
Ce este matreata si ce anume determina aparitia ei?
Matreata este o afectiune extrem de raspandita a pielii capului si toti ne confruntam cu ea, la un moment dat. Circa 30 la suta din populatia pamantului sufera de matreata, iar 50 la suta macar o data in viata au suferit din cauza matretei. Ceea ce o provoaca este o hipersecretie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, care se gaseste, in mod natural, in sebumul (secretie a glandelor sebacee) produs de scalp (pielea capului). Cand se intampla acest lucru, consecinta o reprezinta o supraproductie a celulelor pielii, care se strang la nivelul scalpului si, ulterior, se desprind sub forma de cojite.

De ce se intampla acest lucru?
Cauzele sunt multiple, cel mai adesea „vinovatul” fiind un dezechilibru hormonal, stresul, regim alimentar impropriu sau intoleranta la un produs de ingrijire a parului (indiferent ca vorbim despre sampon, balsam, vopsea ori produse de coafat). Vopsirea parului si folosirea permanentului provoaca uscarea exagerata a pielii capului, ceea ce reprezinta un factor de risc major pentru aparitia matretei. Totodata, trebuie sa stim ca matreata poate reprezenta unul din simptomele unor boli de piele ca psorazisul, exima, dermatite alergice. Iata de ce, cand ne confruntam cu o matreata rebela, trebuie sa consultam neaparat medicul dermatolog.
De asemenea, este important sa stii ca nu toate cojile care ti se „astern” inestetic pe umeri sunt specifice matretei. In unele cazuri – e drept, destul de rare – ceea ce pare sa fie matreata nu reprezinta altceva decat consecinta directa a uscarii scalpului. Problema se va rezolva cu un tratament avand efect de hidratare intens si schimband produsele de ingrijire a parului cu unele destinate firului de par uscat si deshidratat.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema?
In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop, pe care le gasesti in orice farmacie. E foarte important sa alegeti samponul optimal. Astfel, un sampon antimatreata bun trebuie sa aiba urmatoarele calitati: sa distruga ciuperca, sa micsoreze viteza de crestere a celulelor scalpului si sa inlature cojitele. Produsele antimatreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, seleniu, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Iata de ce, inainte de a cumpara un sampon intens reclamat, studiati atent compozitia. Climbazolul si ketoconazolul nu permit ciupercii sa se inmulteasca. Aceste elemente repede se spala cu apa de dus, de aceea samponul trebuie lasat 3-5 minute pe par inainte de a-l spala. Zincul nu este la fel de efectiv in lupta cu ciupercile, dar el ramane mult timp pe pielea capului chiar si dupa spalare, protejand-o un timp mai indelungat. Octopiroxul si disulfidul de seleniu franeaza cresterea celulelor pielii capului si micsoreaza producerea de sebum.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap?
Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.
Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretei, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretei, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon antimatreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata. Trebuie sa tinem minte ca matreata e provocata de o ciuperca care se transmite de la o persoana la alta, astfel pentru a aranja parul nu trebuie sa folosesti alt pieptene decat al tau si sa eviti purtarea chipiului, cusmei altei persoane.

De asemenea, nu este indicat sa te vopsesti sau sa-ti faci permanent in perioada tratamentului pentru matreata. Elementele chimice din compozitia acestor produse vor irita si mai mult un scalp oricum sensibil. Cand iti usuci parul, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte – desi, cel mai bine este sa-ti lasi parul sa se usuce liber, daca este posibil.
Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului antimatreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.

Metode naturiste antimatreata
Se recomanda ungerea parului cu ulei de castor sau masline cu 20-30 de minute inainte de a spala capul. Pentru a mari efectul acestei proceduri trebuie sa va infasurati capul cu un prosop sau o pelicula de polietilena. In acelasi mod se utilizeaza solutia spirtoasa de galbenele. O alternativa extraordinara sampoanelor antimatreata o reprezinta infuzia de urzica. Daca nu ati reusit in timpul verii sa colectati si sa uscati urzica, o puteti procura la farmacie. Metoda de preparare a infuziei: 500 grame de frunze uscate de urzica se pun in apa clocotinda si se fierb 20 de minute, apoi filtram solutia, o lasam sa se raceasca putin. Turnati aceasta infuzie pe par dupa spalatul capului si masati cu putere capul pentru ca solutia sa patrunda pana la radacina parului. Aceasta procedura va ajuta nu doar sa scapati de matreata, dar si sa preintampinati caderea parului.

Sursa: Freewebs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *