Economie, clima, terorism – cum va arata lumea in 2030. Colapsul Europei, lupta pentru hrana si apa

Economie, clima, terorism – cum va arata lumea in 2030. Colapsul Europei, lupta pentru hrana si apa

Raportul „Global Trends 2030: Alternative Worlds” (n.r. „Trenduri globale: lumi alternative”), intocmit de Consiliul National de Inteligenta al SUA, a fost facut public luni. Si, din pacate, viitorul nu suna tocmai bine.

↓Descarca la sfarsitul materialului raportul „Global Trends 2030: Alternative Worlds”↓

Consiliul National de Inteligenta picteaza un viitor in care Statele Unite ale Americii nu mai sunt jucatorul numarul 1 la nivel global, indivizi sau grupuri vor da atacuri cibernetice si biologice devastatoare, iar resursele de hrana si apa vor fi pe sfarsite in anumite parti ale globului.

Raportul de 160 de pagini poate fi un bun punct de plecare pentru producatorii de blockbustere de la Hollywood, o comoara de potentiale scenarii ale unei lumi devastate de boli si foamete. Insa, insista Consiliul, profetiile cuprinse in acesta nu sunt batute in cuie. Scopul acestuia este de a formula scenarii despre cum ar putea evolua lumea, pentru a gasi din timp cele mai bune solutii economice si militare.

„Nu vrem sa prezicem viitorul – un demers imposibil – ci sa oferim un instrument de lucru pe care sa-l luam in considerare atunci cand ne gandim la posibile variante de viitor si implicatiile acestora”, se arata in raport.

Scenariile de groaza care ar putea deveni realitate in urmatorii 18 ani

Populatia globala va atinge„aproape 8,3 miliarde de oameni”, iar resursele de apa si hrana vor fi aproape epuizate in zone ca Africa sau Orientul Mijlociu.

„Schimbarile de clima vor influenta negativ disponibilitatea acestor resurse critice. Analiza schimbarilor climaterice sugereaza ca factorii severi in care exista actualele resurse de apa se vor intensifica – zonele ploioase vor deveni si mai ploioase, cele aride si mai aride. Nu ne indreptam in mod obligatoriu spre o lume a lipsurilor, insa politicienii, impreuna cu partenerii acestora din sectorul privat, vor trebui sa ia neaparat masuri pentru a evita un astfel de viitor”, se arata in raport.

Statele Unite ale Americii in 2030

Potrivit expertilor Consiliului National de Inteligenta, SUA „va ramane, cel mai probabil, ‘prima printre egale’ intre marile puteri ale lumii”. Insa, „cresterea rapida a altor state, arata ca ‘momentul unipolar’ a trecut, iar Pax Americana – era istorica a SUA inceputa in 1945 si care s-a tradus intr-un trend ascendent al politicilor internationale – este in declin”.

De asemenea, „Asia va depasi America de Nord si Europa, combinate, in termeni de putere globala, PIB, marimea populatiei, cheltuieli militare si investitii in tehnologie”, se arata in „Global Trends 2030: Alternative Worlds”.

Terorism economic si financiar

 

 

Raportul sugereaza si faptul ca extremistii islamisti vor fi istorie pana in 2030. Asta nu inseamna insa ca nu vor exista grupuri concentrate care vor crea ravagii.

„Cu acces mult mai facil la tehnologii letale si distrugatoare, indivizii care sunt experti in aceste zone de nisa, cum ar fi sistemele cibernetice, si-ar putea vinde cunostintele celui care plateste cel mai mult, inclusiv teroristi, care nu isi vor mai canaliza energia in organizarea unor atentate care sa produca victime umane in masa, ci, mai degraba, in producerea unor deranjuri economice si financiare globale”, arata Consiliul National de Inteligenta al SUA.

Mega-trenduri care vor defini viitorul

Patru „mega-trenduri” definitorii pentru viitor au fost mentionate: puterea individuala in crestere, raspandirea puterii, schimbari demografice majore si cresterea necesitatii pentru apa, hrana si energie.

Dezastrele viitorului. Colapsul Europei

Raportul prefigureaza si potentialul unor fenomene de tip „black swan” (n.r. evenimente greu de prezis din timp de experti). Acestea includ potentialul unor: pandemii severe, schimbari de clima care se produc mai repede decat ar fi normal, colapsul Uniunii Europene, colapsul Chinei (sau trecerea acesteia la democratie), un Iran reformat, care abandoneaza programul nuclear pe care marile puteri suspecteaza l-ar desfasura in prezent. Fenomenele prezise includ, de asemenea, un conflict cu arme nucleare, chimice si biologice, un atac cibernetic de mari proportii, furturi solare geomagnetice care ne vor distruge saleliti si retele electrice sau retragerea brusca a SUA din problemele globale.

Descarca raportul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *