Cum va privatiza USL toata industria energetica strategica din Romania

Cum va privatiza USL toat? industria energetic? strategic? din România
 Cum va privatiza USL toata industria energetica strategica din Romania
Cum va privatiza USL toata industria energetica strategica din Romania

Trei deputati PSD din Comisia de Industrii au initiat pe 5 martie 2013 un proiect de lege prin care toate actiunile pe care statul le mai detine la companiile din energie, petrol, carbune vor intra in portofoliul unei societati de investitii nou infiintate. Societatea, denumita Fondul Roman de Investitii Strategice in Energie si Resurse Energetice S.A., va avea ca actionar Ministerul Economiei, dar va fi data spre administrare unei societati private, desemnata prin licitatie internationala. Este practic o privatizare a intregii industrii strategice a Romaniei, dintr-o singura lovitura. Initiatorii legii sustin ca vor astfel sa rezolve problema investitiilor din companiile energetice. Din noua societate vor face parte, printre altele, CE Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Transgaz.

Vezi documentele aici.

„Baietii destepti” din energie s-au mutat in parlament. Trei deputati PSD, Dumitru Chirita – vicepresedinte la Comisia de Industrii, Marin Gheorghe-membru si Florin Tataru-membru au initiat un proiect de lege prin care toata industria energetica ce mai apartine statului intra intr-un fond de investitii cu administrare privata. Comisia este condusa de celebrul Iulian Iancu, fost secretar de stat pe timpul lui Dan Ioan Popescu, cand au aparut asa numitii „baieti destepti” din energie.

FRISERE, un investitor privat

Parlamentarii propun infiintarea unei societati care sa preia actiunile pe care statul le are la cateva zeci de societati din energie. Firma se va numi Fondul Roman de Investitii Strategice in Energie si Resurse Energetice (FRISERE) SA.

Potrivit proiectului de lege, Fondul va functiona ca societate de actiuni, fiind o societate de investitii de tip inchis. La constituire, capitalul social al Fondului va fi format din actiunile detinute de Ministerul Economiei la societatile comerciale pe care le are in administrare. In anexa la proiect sunt trecute actiunile pe care Ministerul Economiei le mai detine la OMV Petrom, CE Oltenia, Hidroelectrica, Hidroserv, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si toate celelalte companii de productie, transport sau servicii energetice. Fiind un fond de investitii, FRISERE SA va fi inregistrat la Comisia Nationala de Valori Mobiliare.

FRISERE va fi condus de un Consiliu de Supraveghere pana la organizarea unei licitatii internationale, prin care va fi desemnata o societate de administrare. Potrivit proiectului de lege, fondul va avea toate drepturile care decurg din calitatea de actionar asupra societatilor din portofoliu si „se va comporta ca un investitor privat prudent din economie”.

Stirea, doar pe blogul lui Chirita

Pana la finalul anului, toate societatile ce vor face parte din Fond trebuie sa-si schimbe actul constitutiv. Propunerea legislativa a ajuns pe 11 martie in Senat, dar stirea nu a aparut in presa centrala, ci doar pe blogul deputatului Chirita. Dupa cum precizeaza, pe blog, sindicalistul-deputat Chirita, „infiintarea unui asemenea fond este mai mult decat necesara proiectelor de investitii si retehnologizare in domeniul energiei si contribuie la garantarea securitatii energetice a Romaniei“. Mai spune ca resursele financiare ale Fondului vor fi constituite din participatiile statului la societatile din domeniul energiei si resurselor energetice, la care se adauga fonduri europene, investitori care doresc sa dezvolte afaceri in domeniul energetic, precum si parteneriatele publice-private. Acesta mai spune ca initiativa este justificata si de faptul ca, deseori, societatile care au nevoie de credite intalnesc dificultati in a se imprumuta pe piata de capital.

Cine sunt cei trei deputati

Deputatul Dumitru Chirita este o persoana controversata. Presa scrie ca acesta este un adevarat baron al sindicatelor din energie. Dupa Revolutie a devenit presedintele  sindicatului Independent Liber Energia. Timp de 10 ani a activat cu functii de conducere in miscarea sindicala din energie, devenind de la an la an un mic baron al sindicatelor, impreuna cu prietenul si partenerul sau de afaceri Adolf Muresan. A intrat in PSD, dar a ramas si sef al diverselor sindicate din energie: presedinte al federatiei Mileniul III, presedinte si presedinte executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate Univers.

Firmele Alt Univers Company 2002 SA si Sindserv SA au obtinut un contract pe doi ani, in valoare de aproape 25 milioane euro, pentru citirea contoarelor de energie electrica la consumatorii din mediul rural si urban. Cele doua companii sunt controlate de Adolf Muresan si deputatul PSD Dumitru Chirita, presedinte, respectiv presedinte executiv ai Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate – Univers.

Deputatul PSD Florin Tataru este cunoscut in Maramures ca un cal breaz- controversat si periculos totodata, om conectat la serviciile secrete, politie si procuratura, potrivit presei centrale.

Gheorghe Marin este deputat PSD la al treilea mandat. Acesta a fost director la ARO Campulung, consilier parlamentar, secretar de stat la Ministerul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri sau vicepresedinte Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare. Atunci, Marin a propus si a fost adoptata Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, devenita ulterior Legea 556/2003.

Art 10.

(1) Fondul va exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar la societatile din portofoliu si se va comporta ca un investitor privat prudent in economie

LISTA COMPANIILOR DIN FRISERE

Nr.crt.        Denumire   Procent (%)

1.      OMV Petrom SA 20,64%

2.      Petrotrans SA      100%

3.      Oil Terminal        59,62%

4.      Conpet       58,72%

5.      Romepetrol Rafinarie    44,70%

6.      Romgaz      85,01%

7.      Transgaz    73,51%

8.      GDF Suez Energy Romania   37%

9.      E.ON Energie      31,82%

10.    E.ON Gaz Distributie    37%

11.    Termoelectrica     100%

a)      Electrocentrale Galati    100%

12.    Electrocentrale Grup     100%

13.    Electrocentrale Bucuresti        92,04%

14.    Complexul Energetic Hunedoara     100%

15.    Complexul Energetic Oltenia  77,17%

16.    Uzina Midia                  56,58%

17.    Hidroelectrica      80,06%

a)      Hidroserv Bistrrita        100%

b)      Hidroserv Cluj     100%

c)       Hidroserv Sebes  100%

d)      Hidroserv Curtea de Arges     100%

e)       Hidroserv Valcea 100%

f)       Hidroserv Slatina 100%

g)      Hidroserv Portile de Fier        100%

h)      Hidroserv Hateg  100%

18.    Nuclearelectrica   90,28%

19.    Transelectrica      58,69

a)      OPCOM     100%

b)      SMART     100%

c)       FORMENERG    100%

d)      TELETRANS      100%

e)       ICEMENERG      100%

f)       ICEMENERG SERVICE       100%

20.    Electrica     100%

a)      Electrica Muntenia Nord        78%

b)      Electrica Transilvania Nord   78%

c)       Electrica Transilvania Sud     78%

d)      Electrica Serv      100%

e)       Distributie Dobrogea    24,90%

f)       Distributie Banat 24,87%

g)      Enel  37%

h)      Enel Distributie Muntenia      23,57%

i)       Enel Energie Muntenia  23,57%

j)       Electrica Soluziona       49%

k)      Electrica Furnizare        78%

l)       Servicii Energetice Banat        100%

m)     Servicii Energetice Dobrogea  100%

n)      Servicii Energetice Moldova   100%

o)      Servicii Energetice Oltenia      100%

p)      Servicii Energetice Oltenia      100%

21.    CN a Huilei          100%

22.    SN a Huilei 100%

23.    CN a Uraniului    100%

24.    Institutul de Cercetare pe Lignit       90,39%

25.    SN a Carbunelui  100%

a)      Carbonifera         100  %

b)      Lignitul  SA     100%

c)       Salajul  SA      100%

26.    ICM  100%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *