Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, a declarat joi, in cadrul conferintei de lansare a Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), Gilles Humbert, presedintele noii entitati din domeniul energetic, citand un studiu realizat recent de asociatie.
„Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) decat media Uniunii Europene. Chiar daca, in ultimii ani, consumul energetic s-a redus, acest lucru nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali”, a afirmat Gilles Humbert.
Potrivit studiului citat, Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.
Prezent la conferinta, Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, a subliniat faptul ca Romania are in prezent preturi energetice sub media Uniunii Europene, insa se preconizeaza ca nivelul preturilor va creste pe termen mediu, pe fondul liberalizarii pietei energiei si al investitiilor in sector.
„In aceste conditii, devine esential sa se actioneze asupra consumului, prin introducerea unor masuri de eficientizare, atat la nivelul utilizatorilor casnici, cat si al celor industriali”, a spus Bogdan Belciu.
Membrii fondatori ai ARPEE sunt companiile: ABB Romania, Alstom Romania, Dalkia Romania, Elcomex IEA, EnergoBit Group, GDF Suez Energy Romania, Lafarge Romania, OMV Petrom, PwC Romania.
Principalele actiuni propuse de ARPEE pentru perioada urmatoare se refera la: elaborarea strategiei si politicilor nationale pe termen lung in domeniul eficientei energetice, dezvoltarea si implementarea mecanismelor de finantare a acestor masuri de catre autoritatile competente, dar si la definirea rolului si a responsabilitatilor autoritatilor locale (regionale), in implementarea strategiei nationale privind eficienta energetica.