Curtea Constitutionala: Proprietarii cainilor care ataca alte persoane scapa de inchisoare

Articolul declarat neconstitutional prevede ca „proprietarul sau detinatorul temporar al unui caine, care nu a luat masurile necesare pentru a preveni un atac al animalului asupra unei alte persoane, se face vinovat de infractiune, care se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani”.rottweiler

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca articolul 11 al Ordonantei de Urgenta care prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru proprietarii cainilor, in cazul in care acestia ataca este neconstitutional.

Astfel, Curtea Constitutionala a decis, pe 6 iunie, ca articolul 11 din OUG 55/2002, privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi este neconstitutional.

Articolul declarat neconstitutional prevede ca „proprietarul sau detinatorul temporar al unui caine, care nu a luat masurile necesare pentru a preveni un atac al animalului asupra unei alte persoane, se face vinovat de infractiune, care se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani”. De asemenea, alineatul 2 al articolului declarat neconstitutional prevede ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

OUG 55/2002 a fost adoptata in aprilie 2002 de Guvernul Romaniei si a fost publicata in Monitorul Oficial in mai 2002. Ulterior, in martie 2003, ordonanta a fost aprobata prin Legea 60/2003, iar articolul 11 a fost completat, cu o prevedere potrivit careia, in cazul in care atacul cainelui provoaca moartea, persoana care il avea in grija risca o pedeapsa de pana la sapte ani de inchisoare.

Ultimul caz de acest gen ajuns in justitie s-a petrecut la Cluj. In luna iunie, procurorii clujeni l-au trimis in judecata, cu propunerea de condamnare la inchisoare, pe Augustin Budusan, proprietarul unui caine din rasa Rottweiler. Animalul a muscat de fata o fetita de 10 ani, in luna mai 2009. Copilul a fost transportat la spital si a primit ingrijiri medicale, dar a ramas cu cicatrice si cu traume psihice. Parintii fetitei au depus plangere la politie impotriva lui Budusan, acuzand faptul ca animalul nu purta botnita.

Cruzimile fata de animale sunt sanctionate cu amenda penala (1.000-10.000 lei) sau inchisoare (6 luni – 3 ani).

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *