De cat spatiu ai nevoie cu adevarat?

De cat spatiu ai nevoie cu adevarat? 50 mp, 100 mp, 500mp? In timp ce ne preocupam din ce in ce mai mult asupra produselor  pe care le consumam, asupra masinilor pe care le conducem, niciodata nu am reflectat asupra necesitatii spatiului in care locuim. Mai mare! Si mai mare!

Din anii `50 incoace, casele au crescut in marime cu aproximativ 140%. Daca, prin anii `70, ne ajungeau 30-40 mp, acum 100 mp par foarte putini. Constructia sau achizitionarea caselor din ce in ce mai mari ca si suprafata si inaltime a devenit chiar un sport pentru unii dintre noi. Si asta din cauza faptului ca marimea a inceput sa reprezinte succesul si bunastarea.

Problema acestui tip de gandire este faptul ca fiecare metru patrat in plus reflecta de fapt mai multe costuri, mai multe materiale de constructii, mai multa risipa si, inevitabil, un consum de electricitate, de apa, de gaz, de produse de curatenie si intretinere mai mari.

Mai mare nu inseamna mai bun!

In ultimii ani, s-a incercat un nou trend intr-ale dezvoltarii, un trend care reflecta prabusirea caselor mult prea inalte, cresterea costurile energiei si o mai mare constientizare a mediului inconjurator. O parte din oameni nu mai viseaza la case mari, ba chiar isi doresc case mai mici si mai eficiente.

In conformitate cu Asociatia Nationala a Constructurilor din Statele Unite ale Americii, 60% din cumparatori isi doresc acum sa micsoreze dimensiunea casei. Este o schimbare majora pentru americani. Din nefericire, aceasta schimbare nu se simte inca in Romania.

Un punct forte al acestui fenomen este faptul ca, achizitionand o casa mai mica, cu aceeasi bani, ne-am putea permite o zona mai buna de locuit, o izolatie mai buna, ferestre de calitate superioara, ba chiar anumite luxuri, cum ar fi panouri solare sau luminatoare.

Marimea chiar conteaza?

Cel mai important este faptul ca ne usuram munca si viata, putand-o face mult mai placuta. Iar pentru toti cei care si-au schimbat domiciliul…viata e mai frumoasa intr-un spatiu modest sau este nevoie de ceva mai multi metri patrati?

Sursa: TreeHugger

Articolul precedentEco-chic
Articolul următorIndustria Mediului

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente