De ce declara americanii razboi lebedelor?

De ce declara americanii razboi lebedelor?
De ce declara americanii razboi lebedelor?

Iubite si protejate in multe tari ale Europei, lebedele albe au devenit, in schimb, un pericol public in statul american New York, unde autoritatile au propus uciderea sau stramutarea, pana in anul 2025, a celor aproximativ 2.200 de lebede salbatice de pe teritoriul statului. De ce aceasta hotarare?

Propunerea a starnit controverse, fiind sustinuta de unii conservationisti, dar condamnata de aparatorii drepturilor animalelor.

Exemplare din aceasta specie (lebada de vara sau lebada cucuiata – Cygnus olor) au ajuns in America de Nord la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind aduse de colonistii de origine europeana ca pasari de decor pentru domeniile lor.

Pornind de la aceste exemplare, s-au format si populatii salbatice, pe care insa autoritatile statului New York au ajuns sa le considere mai curand o pacoste decat o podoaba a peisajului.

Specialistii departamentului de conservare a naturii spun ca aceste pasari ataca oamenii, distrug vegetatia, reprezinta o amenintare pentru avioane si polueaza apele, datorita faptului ca dejectiile lor contin bacteria E. coli, care poate produce infectii periculoase la om.

Pasarile mari, in general, reprezinta un pericol serios pentru traficul aerian, dupa cum a aratat incidentul din 2009, cand zborul 1549 al US Airways s-a ciocnit in aer cu un card de gaste salbatice si a aterizat fortat pe fluviul Hudson, 78 dintre cele 120 de persoane de la bord fiind ranite. De atunci, Departamentul Agriculturii din SUA a luat masuri de reducere a numarului gastelor salbatice.

Acum, departamentul de conservare a naturii al statului New York intentioneaza sa extinda ofensiva, eliminand lebedele salbatice pana in anul 2025, fie prin exterminarea lor, fie permitand „detinerea responsabila” a acestora in captivitate.

Propunerea intampina impotrivire din partea unor grupuri de protectie a animalelor, precum Goose Watch NYC, care a organizat si protestele impotriva actiunilor de reducere a numarului de gaste salbatice. Organizatia respinge ideea ca 2.200 de lebede ar reprezenta o amenintare pentru 18 milioane de oameni, cat numara populatia statului New York.

Dar alti specialisti in conservare sustin ideea eliminarii acestei specii din fauna salbatica a statului, aratand ca au existat deja 4 cazuri confirmate de ciocniri cu lebede la aeroportul JFK, ca aceste pasari pot fi daunatoare si epuizeaza resursele de hrana.

Paul Curtis, profesor in cadrul Departamentului Resurse Naturale al Universitatii Cornell, este unul dintre cei care sprijina planul autoritatilor.

„Scopul actiunii este limitarea cresterii populatiilor salbatice si mutarea lebedelor din locurile in care ar putea provoca probleme sau vatama comunitatile de plante”, a explicat el.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente