De ce nuci de Brazilia?

0
601

ALIAT – Seleniul ne ajuta sa luptam contra cancerului
Seleniul continut in doua nuci de Brazilia asigura peste 60% din necesarul zilnic de seleniu. Astfel, nucile de Brazilia sunt superioare suplimentelor alimentare cu seleniu.

Christine Thomson si un grup de colaboratori de la Universitatea Otago din Noua Zeelanda au monitorizat timp de 12 saptamani 59 de persoane, sub aspectul nivelului de seleniu din sange. Cele 59 de persoane au fost impartite in trei grupe. Prima grupa consuma doua nuci de Brazilia zilnic, echivalente cu 53 de micrograme de seleniu. Participantilor din cea de-a doua grupa li se administrau 100 de micrograme de selenometionina, forma de seleniu cea mai frecventa din compozitia unor suplimente alimentare. Iar voluntarii din cea de-a treia grupa au primit un tratament placebo.

Cercetatorii neozeelandezi au comparat in final nivelul seleniului tuturor celor 59 de voluntari inclusi in studiu. Rezultatul: o crestere a nivelului de seleniu din sange de 64,2% in cazul subiectilor din prima grupa, respectiv cea unde au fost consumate nuci de Brazilia; cu 61% mai mult seleniu in grupa care a primit selenometionina si o crestere de doar 7,6% in grupa placebo. Astfel, cercetatorii de la Universitatea Otago au ajuns la concluzia ca biodisponibilitatea seleniului din nucile de Brazilia este superioara celei oferite de suplimentele alimentare, cum ar fi selenometionina.

RECOMANDARE. Introduceti nucile de Brazilia in alimentatia curenta si nu mai este necesar sa apelati la suplimente, spune Christine Thomson. Acest studiu publicat in numarul din februarie 2008 al American Journal of Clinical Nutrition ar putea avea o influenta pozitiva asupra europenilor, care au un nivel scazut de seleniu in sange. Astfel, in timp ce recomandarile specialistilor sunt de aproximativ 65 de micrograme de seleniu zilnic, in multe tari europene, chiar dintre cele mai dezvoltate, aportul este mult mai mic. Persoanele stresate, femeile gravide, bolnavii cronic au nevoie de un aport constant de seleniu. Seleniul este un oligoelement pe care organismul nu are capacitatea de a-l sintetiza. Tocmai de aceea suntem obligati sa asiguram necesarul de seleniu din alimentatie.

Post
Seleniul contribuie la reducerea riscului de cancer, al bolilor cardiovasculare. „In aceasta perioada putem manca in jur de 40-50 de grame de nuci pe zi. O persoana care depune efort fizic intens, o persoana care are o masa musculara importanta poate depasi usor aceasta cantitate”, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Proteinele, aminoacizii esentiali apropie nucile de Brazilia de carne sau peste, tocmai de aceea consumul lor este binevenit in perioadele de post. Mai trebuie retinut inca un amanunt. Nucile de Brazilia – ca de altfel toate soiurile de nuci, ca si alunele etc. au valoare calorica deosebita. Astfel, 100 de grame de nuci de Brazilia asigura 680 de calorii.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.