De ce sa aerisim cu recuperare de caldura?

Aerul curat este important pentru ca oamenii sa beneficieze de confort in incaperi inchise. Acesta este o premisa esentiala pentru sanatate si confort si totodata pentru pastrarea substantei cladirilor. In decursul anilor, constructiile au fost tot mai bine izolate pentru a evita pierderile de caldura.

Noile norme de eficienta energetica impun tehnici de constructie care izoleaza tot mai bine cladirile. In prim plan sta consumul de energie primara pentru incalzirea, respectiv prepararea apei calde menajere la casele de locuit. Casele eficiente au o izolatie termica foarte buna iar casele pasive reduc la minim consumurile de energie primara pentru nevoile de incalzire. Paralel cu aceasta evolutie a tehnicii constructiilor si determinata de aceasta, apare nevoia unei aerisiri controlate, a cladirilor. Aerisirea prin deschiderea geamurilor, ca cea mai simpla forma de alimentare cu aer curat, nu mai corespunde cu noua tehnica de construire, respectiv cu izolatia termica deosebit de buna. Locuitorii acestor constructii nu sunt de cele mai multe ori constienti de necesitatea ventilarii controlate a incaperilor. In cazul in care se aeriseste prea putin se poate forma condens, mucegai pe pereti, constructia deteriorandu-se, iar sanatatea locuitorilor avand de suferit. In alte cazuri, in care se aeriseste prea mult, se pierde energie termica. Aceste pierderi de caldura se pot ridica la cca. 50% din intregul pierderilor de caldura dintr-o cladire.

recuperare caldura

Conditii de locuit igienice si confortabile, cat si economia de energie sunt obiectul interesului tuturor, protejand sanatatea, bugetul pentru intretinerea casei, cat si mediul inconjurator. In consecinta, ventilatia controlata a incaperilor este nu numai motivata, ci si telul standardului de construire a zilelor noastre.

Cu instalatia M-WRG, de ventilatie controlata a incaperilor cu recuperare de caldura, indeplinim toate aceste conditii si cerinte. Caldura din aerul viciat filtrat va fi recastigata printrun schimbator de caldura si transmisa aerului rece. Acest proces duce la reducerea cheltuielilor cu incalzirea si asigura permanent un schimb de aer, un confort sporit.

 

Efectele normelor de eficienta energetica asupra ventilatiei controlate a incaperilor

Aceste norme pun accent pe consumul de energie primara in cladiri. Astfel se realizeaza o unitate a instalatiilor dintr-o cladire (incalzire, ventilatie, prepararea apei calde menajere),

acestea avand aceeasi pondere in realizarea unei constructii cum o are izolarea corespunzatoare (zidarie, ferestre, etc.)

Consecinta este ca beneficiarul cat si arhitectul au o libertate mai mare in proiectarea cladirii. Avantajele igienice ale unei ventilatii controlate a locuintei, se oglindesc concomitent si in eficienta energetica. O cladire cu ventilatie controlata, cu recuperare de caldura are avantaje igienice si o clasificare avantajoasa din punct de vedere energetic.

In cazul in care beneficiarul doreste sa se foloseasca de avantajele unei ventilatii controlate, atunci si masurile de izolare termica sunt in general mai simple si mai ieftin de realizat. Beneficiarul si arhitectul/proiectantul pot sa decida ei insisi, care drum sa-l urmeze in realizarea cerintelor legii.

Izolatie termica
Tehnica cu temperaturi joase
Tehnica cu tiraj fortat
Tehnica cu pompe de caldura
Tehnica solara
Tehnica cu ventilatia controlata
Distributia energiei si stocarea ei

 

Dorintele fiecaruia in ceea ce priveste confortul si dotarea fac obiectul unei proiectari individuale. Daca beneficiarul si arhitectul decid folosirea unei ventilatii controlate a incaperilor, vor trebui sa aiba in vedere normele de eficienta energetica cat si calitatile si deficientele produselor oferite pe piata. Produsele de calitate superioara ofera un avantaj deosebit, inclusiv la izolarea termica a obiectivului. Circa 79% din necesarul de energie pentru o gospodarie estefolosita pentru incalzire (vezi fig. 2).

 

In multe cazuri, mai mult dejumatate din acest necesar este risipit prin aerisirea nerationalasau folosirea de instalatii necorespunzatoare. Printr-o reglaremai buna a temperaturii, prin izolare corespunzatoare siprintro ventilatie controlata, se poate economisi o mareparte din energia pentru incalzire.

M-WRG – Sistemul de ventilatie decentralizata cu recuperare de caldura

Argumente pentru un produs inovativ

 

1. Casa eficienta atinge prin folosirea ventilatiei cu recuperare de caldura Meltem o reducere a pierderilor de caldura prin aerisire, respectandu-se astfel, cu cheltuieli minime, normele eficientei energetice.

2. Reducerea emisiilor de CO2: per instalatie (la 20 m2) pe an: cca. 92 kg = 0,09 t, la o casa unifamiliala (130 m2)cca. 450 kg=0,45 t.

 

3. Pastrarea integritatii si calitatii constructieise realizeaza din doua puncte de vedere: dupa terminarea constructiei care mai contine mii de litri de apa, timpul de „uscare” a constructiei prin schimb permanent de aer timp de 2-3 ani, se reduce la cateva luni. Pe timpul folosirii locuintei se evacueaza permanent umiditatea zilnica (de la gatit, spalat, respiratia locuitorilor) astfel se evita formarea mucegaiului, si condensului care ataca zidaria. Problemele constructiei, aparute astfel, dau bataie de cap proprietarului si inseamna o cheltuiala suplimentara.

4. Confort si sanatate intr-o noua dimensiune:Aerul curat si preincalzit se introduce in casa, fara a fi nevoie sa se faca curent, in timp ce aerul viciat (CO2, praf si vapori toxici) este eliminat in afara cladirii. Starile de oboseala, astmul, pot fi evitate, alergicii pot respira linistiti. Dotarea standard a aparatului contine un filtru de polen (G4) si optional un filtru pentru alergici sau cu carbune activ care protejeaza incaperile.

5. Siguranta:Aerisire fara sa fie deschis geamul. In timpul zilei sau in timpul noptii, chiar si atunci cand locatarii sunt in concediu, aerisirea are loc automat, asigurandu-se schimbul optim de aer. Astfel, hotii nu pot patrunde in locuinta, ca si in cazul unui geam lasat deschis.

6. Evitarea zgomotelor din afara casei: Zgomote cauzate de masini, tren, etc. ne pot influenta negativ viata. In zonele zgomotoase, geamurile sunt mai putin sau deloc deschise. In consecinta, sanatatea locuitorilor si calitatea cladirii au de suferit. Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura M-WRG, nu necesita decat o suprafata foarte mica, iesiri ale celor doua tevi DN 100mm pentru aerul evacuat si aerul introdus, in comparatie cu dimensiunile unei ferestre. Sistemul Meltem, poate fi instalat si la obiective cu cerinte mari de izolare fonica, asigurand in acelasi timp schimbul de aer optim

7. Sistem decentralizat (instalatii de perete):Traseele de tubulatura de la sistemele centralizate nu sunt necesare. Nu mai este necesara o proiectare deosebita, nu mai este necesara o retea suplimentara de tubulatura in cladire si nu mai este nevoie sa se tina cont de curatirea sistematica a tubulaturii pentru evitarea efectelor negative asupra sanatatii, datorita microbilor care pot aparea pe aceste trasee, implicit si cheltuielile legate de aceasta activitate fiind eliminate.

8. Consum minim de energie electrica: cele doua ventilatoare din instalatie au in total un consum de energie electrica de 5,2 W la 30m3/h aer ventilat, respectiv 0,17 W/m3/h. „Efortul” instalatiei de a transporta prin zidarie aerul este evident mai mic decat cel al unei instalatii centralizate, care trebuie sa transporte pe metri intregi de tubulatura aerul.

9. Legarea la alte echipamente din cladire: Reglajul, controlul si citirea informatiilor de pe sistemul de ventilatie controlata cu recuperare de caldura pot fi facute dintr-o centrala. Meltemofera solutii individuale cu ajutorul sistemului M-WRG-SZ.

Stiati ca …

ne petrecem cca. 90% din timp in incaperi inchise?
omul are nevoie zilnic de 20.000 litri de aer pentru respiratie si cel putin 30 m3/h de aer proaspat pentru a se simti bine, confortabil?
intr-o locuinta cu 4 persoane se vaporizeaza 10 litri de apa/zi prin gatit, spalat, udat flori si respiratie?
trebuie sa aerisiti locuinta regulat pentru a elimina acesti vapori si noxele cum ar fi formaldehidele, fumul de tigara si vaporii de la materialele de constructie, lucrurile din dotare, detergenti pentru curatenie, etc?
printr-un geam intredeschis 2 cm in partea superioara se „arunca” iarna 0,15 Euro/ora?
si ca valoarea creste la 1,10 Euro/ora la o deschidere de 12 cm?
exista solutii care va ofera eficienta energetica si economii, asigurandu-va totodata un climat igienic si sanatos in incaperi?
Sursa: Revista de specialitate a Institutului pentru Climatul in Cladiri, Germania e.V. „Luft als Lebensmittel”


Pentru… beneficiari

Confort prin aer curat, preincalzit
Aerisire confortabila fara praf si fara zgomot de afara (masini, tren, avioane, etc.)
Economie la cheltuielile cu incalzirea
Evacuarea aerului viciat (fum de tigara, vapori din pardoseli si mobila, praf, etc)
Aerisire individuala a incaperilor foarte flexibila comparativ cu sistemele centralizate
Nu aveti prin casa trasee de tubulatura specifice sistemelor centralizate (ideal pentru constructiile deja existente)
Protectie impotriva umiditatii prin schimb minim controlat de aer (fara mucegai)
Incaperi protejate pentru alergici (filtru pentru alergici/ filtru cu carbune activ)
Siguranta impotriva spargerilor in locuinte (nu mai raman geamuri deschise pentru aerisire)
Poate fi montat atat sub tencuiala cat si pe tencuiala (la cladirile deja existente)
Sistem simplu de montat (poate fi montat de orice instalator sau electrician cu ajutorul instructiunilor de montaj)
Ridica valoarea cladirii prin pastrarea calitatii zidariei
Reducerea emisiilor de CO2
Teste si avize ale TUV-Suddeutschland … si multe altele:
Cladiri noi uni sau multifamiliale, cladiri cu mai multe etaje, cladiri renovate. Aerisirea si dezumidificarea incaperilor umede (pivnite, depozite, etc.

Pentru …antreprenori si constructori

Un potential suplimentar de vanzare a imobilului
Argumente pentru vanzare: confort sporit si sanatate prin aer permanent curat si preincalzit
Convenabil ca pret fata de sistemele centralizate
Se poate atinge cu o cheltuiala minima standardul de casa eficienta
Timpul de uscare al constructiei care se realizeaza in conditii normale pe parcursul a cca. 2-3 ani prin aerisire permanenta, se reduce la cateva luni folosind M-WRG
Evitarea deteriorarilor prin umiditate a cladirilor (mucegai) printr-un schimb regulat minim de aer
Satisfacerea clientilor informati si pretentiosi
Sistem simplu de montat (va furnizam instructiunile de montaj)
Instalarea se face de catre electrician sau instalator
Aparat de montat pe perete, fara trasee de tubulatura
Solutie tehnologica moderna, conforma cu normele UE
Teste si avize ale TUV-Suddeutschland … si multe altele.
…multe domenii de aplicare: cladiri vechi renovate, cladiri noi uni sau multifamiliale, cladiri cu mai multe etaje, azile de batrani, camine de studenti, cladiri de birouri, hoteluri, cladiri cu cerinte speciale de izolare fonica, spitale, policlinici, studiouri de dans, sali de sport; dezumidificare pivnite, depozite inchise.

Principiul de functionare/tipuri de instalatii

Sistemul M-WRG alimenteaza permanent si confortabil incaperea sau obiectivul cu un aer proaspat cu temperatura optimizata. In ciuda faptului ca ferestrele raman inchise, in special in perioada de incalzire, se asigura continuu un schimb de aer in toate incaperile. Beneficiarul are posibilitatea sa regleze individual in toate incaperile schimbul de aer dorit.

Aerul consumat va fi aspirat din zona superioara a incaperilor si transportat la schimbatorul de caldura(aer evacuat). In acelasi timp se aspira prin intermediul unui al doilea ventilator aer proaspat din afara care este de asemenea filtrat si transportat la schimbatorul de caldura (schimbator de caldura in placi cu curent in cruce). Aerul racit si viciat va fi transportat in afara (aer evacuat) si aerul exterior preincalzit va fi transportat in incapere (aer introdus). Acest principiu folosit in zilele de iarna este folosit vara, in sens invers.

 

Montajul aparatului se face pe partea interioara a peretelui exterior (montaj vertical), in partea de sus a incaperii (cca. 300 mm sub tavan). Aerul viciat se aduna in acest loc si poate fi astfel eficient evacuat. In functie de marimea incaperii, pot fi montate unul sau mai multe aparate. Montajul se face pe sau sub tencuiala.

Inainte sa treci la sectiunea Referinte, viziteaza si sectiunea Intrebari si Raspunsuri.

Referinte

 

Pentru comenzi sau intrebari, Contact CasePasive.eu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *