Deciziile contradictorii ale judecatorilor in problematica gazelor de sist si presiunea publica au condus la cererea judecarii dosarelor in alt judet

Deciziile contradictorii ale judecatorilor in problematica gazelor de sist si presiunea publica au condus la cererea judecarii dosarelor in alt judet
Deciziile contradictorii ale judecatorilor in problematica gazelor de sist si presiunea publica au condus la cererea judecarii dosarelor in alt judet

Atat dosarul de fond, cat si ordonanta presedintiala se afla pe rolul Tribunalului Vaslui inca de anul trecut, urmatorul termen de judecata fiind programat pentru 24 februarie.  In cererea de stramutare, reprezentantii GISC invoca practica neunitara a judecatorilor vasluieni in problematica gazelor de sist, avand in vedere hotararile contradictorii emise de Tribunalul Vaslui in cazul celor 15 consiliile locale din judet care au interzis exlorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriile lor.

Toate cele 15 hotarari ale consiliilor locale din Alexandru Vlahuta, Bacani, Bacesti, Coroiesti, Dumesti, Gagesti, Gherghesti, Murgeni, Perieni, Pochidia, Pogana, Puiesti, Pungesti, Suletea, Vinderei au fost atacate in contencios administrativ de Prefectura Vaslui. Dosarele au fost impartite la doua complete de judecata ale Sectiei Civile a Tribunalului Vaslui, iar opiniile celor doi magistrati investiti sa solutioneze cauzele au fost complet diferite. Astfel, unul dintre complete a admis contestatia formulata de Prefectura Vaslui, anuland hotararile consiliilor locale. Judecatorul celui de-al doilea complet de judecata a dat castig de cauza consiliilor locale, validand, practic, hotararile consiliilor locale din Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, privind interzicea explorarii si exploatarii gazelor de sist. In timp ce judecatorul care a dat solutii favorabile Prefecturii a asimilat gazele de sist petrolului, considerandu-le resurse de interes national a caror gestionare intra in competenta Guvernului, al doilea magistrat, care a dat hotarari favorabile comunelor, a catalogat gazele de sist (denumire care nu se regaseste in legislatia nationala de specialitate) drept resurse conventionale, a care intra in competenta autoritatilor publice locale.

Judecatorii in dezbateri

Conducerea Tribunalului Vaslui spune ca la nivelul instantei au loc periodic intalniri cu judecatorii tocmai pentru a fi dezbatute problemele de drept, asupra carora magistratii nu ajung la un consens.

«In cursul anului 2013, la nivelul Tribunalului Vaslui,  nu s-au identificat hotarari cu solutii diferite in aplicarea aceleeasi norme de drept, decat in cazuri izolate, spre exemplu in  materia exploatarii gazelor de sist si a regimului juridic al acestora, punctele de vedere ale judecatorilor care au instrumentat aceste cauze neputand fi conciliate, urmand ca aceasta problema de drept sa fie transata in cadrul intalnirilor organizate trimestrial de Curtea de Apel Iasi in baza dispozitiilor de art. 26 indice 1 din  Regulamentul de Ordine Interioara, dupa ce instanta de control judiciar va solutiona caile de atac promovate in aceste cauze. », a declarat judecatorul Diana Elena Sirghi, presedintele Tribunalului Vaslui, cu ocazia sedintei de bilant.

24 februarie, ziua decisiva

« In primul rand, practica neunitara, ne-a determinat sa inaintam cererea de stramutare. Am fost citati ca pe 24 februarie sa ne prezentam la Curtea de Appel Iasi pentru a se judeca in camera de consiliu, solicitarea noastra. Sa dea Dumnezeu sa fie bine. Ne dorim sa dam peste un complet care sa aiba o pozitie obiectiva, corecta », a declarat, pentru Adevarul, Lulu Fanaru, membru GISC

Pe langa practica neunitara a judecatorilor Tribunalului Vaslui, reprezentantii GISC spun ca presiunea publica creata la nivelul judetului Vaslui ar putea avea o influenta asupra deciziei magistratilor investiti sa solutioneze cererile de anulare a avizelor de mediu acordate de APM Vaslui societatii Chevron.

Tot pe 24 februarie, la Tribunalul Vaslui este programat termen atat in dosarul de fond cat si la ordonanta presedintiala, in care membrii Societatii Civile se judeca cu APM Vaslui si cu SC Chevron Romania Exploration & Production. Judecatorii vasluieni vor trebui sa astepte decizia Curtii de Appel Iasi pentru a continua judecata. In cazul in care va fi aprobata, potrivit legii, dosarul va fi stramutat la o instanta, de acelasi rang, din cadrul Curtii de Apel Iasi, in speta Tribunalul Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *