La manifestarea organizata de Garda de Mediu in cladirea din zona centrala a municipiului de pe Barzava au participat conducerea Consiliului Judetean Caras-Severin – presedintele Sorin Frunzaverde si vicepresedintii Ionesie Ghiorghioni si Ilie Iova, vicepresedintele Agentiei Nationale de Mediu – Horia Irimia, reprezentanti ai Institutiei Prefectului, precum si ai altor institutii din judet.
„Comisariatul judetean isi deschide noi porti spre dialogul comunitar si institutional, in noul sediu de pe str. I.L. Caragiale, la numarul 16. Pentru marcarea Zilei Mediului, vom participa, impreuna cu APM la actiuni pe raza municipiului Resita, iar maine (azi – n.r.) vom continua actiunile atat in Resita cat si la Otelu Rosu“, a deschis festivitatea primul comisar al Garzii de Mediu Caras-Severin, Corina Pascota.
„Ziua Mediului o sarbatorim fara un festivism aparte. Protectia mediului s-a facut in UE nu de la respectarea draconica a regulilor, ci prin finantarea acelor investitii care sa permita colectarea deseurilor si urmarirea stricta a poluarii. Romania a semnat capitolul de mediu din tratatul de aderare in genunchi, in dorinta de a marca politic intrarea in UE“, a precizat Sorin Frunzaverde.
Referitor la realismul necesar chiar intr-o zi speciala, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin a adaugat: „Ne-am asumat lucruri pe care greu le vom realiza si, mai mult, nu finantam infrastructura aferenta unei politici de mediu europene. Finantam controlismul, de parca ar reusi sa faca o tara, un judet sau localitati curate. Sunt lucruri spuse realist de Ziua Mediului. Lucrurile nu mai pot fi abordate in alt fel, pentru ca nicio tara din UE nu a renegociat tratatul de aderare. Politica de mediu va trebui altfel bugetata. Daca vom reusi sa descentralizam accesul la fondurile europene la nivelul viitoarelor regiuni ce vor aparea mai devreme sau mai tarziu, vom reusi sa ne apropiem de ceea ce ne-am asumat“. Prezent la intalnire, Horia Irimia, vicepresedintele ANPM, a precizat ca tinerii sunt mai receptivi la protectia mediului, cu precadere la colectarea selectiva a deseurilor.
„In Caras-Severin s-au accesat foarte multi bani pe proiecte legate de protectia mediului si, cunoscand situatia la nivel national, aici rata de accesare a fost foarte ridicata, aproape 200 de milioane“, a amintit Irimia. Importanta Zilei Mediului a fost marcata si de primarul Resitei, Mihai Stepanescu, cel care a declarat ca „prin goana excesiva pentru bani a unora exista riscul unor evenimente care sa afecteze calitatea mediului. Este important sa venim cu decizii legislative pentru propria noastra sanatate. Trebuie sa conlucram pentru refacerea a ceea ce a fost distrus. Sustinem activitatile preconizate si asteptam si alte initiative“.