Neclaritatile in ceea ce priveste proprietarii padurilor amazoniene reprezinta principala cauza pentru defrisarile masive la care aceasta zona a fost supusa, cu salbaticie, in ultimele doua decenii. Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la al treilea congres international de bioenergie, organizat saptamina trecuta in Brazilia de filiala locala a Fondului Mondial pentru Natura (WWF).
Inginerul silvic Ana Euler a prezentat un document prin care a sustinut ca este imperios necesar ca Brazilia sa isi regindeasca strategia de dezvoltare de termen scurt, urmind ca ponderea exploatarii padurii tropicale sa contribuie mult mai putin la avintul economic al tarii. „In multe din zonele amazoniene pe care le-am studiat am constatat ca sint mai multi proprietari de teren pentru aceleasi parcele, iar dovada proprietatii este extrem de greu de facut. In aceasta situatie, cei care sint mai vulnerabili sfirsesc prin a-si pierde terenurile, care ajung, de cele mai multe ori, pe mina braconierilor forestieri. Indigenii, taranii locali, sint cei care au rar cistig de cauza in fata unor latifundiari versati care prezinta documente de proprietate si care abia asteapta sa exploateze terenurile, mai ales pentru lemn”, a spus Ana Euler. Activista ecologista a prezentat mai multe cazuri de state braziliene, unde disputele pentru pamint au degerat, ajungindu-se la conflicte, urmate de degradarea padurii si de distrugerea acesteia.
INFRASTRUCTURA. Euler a punctat si aportul pe care marile proiecte de infrastructura ale Executivului brazilian il au in distrugerea padurii amazoniene: centrale hidroelectrice, autostrazi, sisteme de conducte si de irigatii au afectat sute de mii de hectare numai in ultimul deceniu. „Speculatiile generate de anunturile investitiilor si lipsa de transparenta in realizarea acestor proiecte au dat serioase lovituri biodiversitatii din zona amazoniana si comunitatilor locale din acele teritorii”, a incheiat Ana Euler.
Sursa: Jurnalul National