Delfinariul cauta inlocuitor pentru vedeta Mark

0
271

Bazinul din Constanta va fi in curand repopulat cu mamifere marine, dupa ce delfinul Mark a murit in aceasta vara. Specialistii spun insa ca delfinii nu trebuie tinuti in captivitate si propun excursii cu vaporasul in largul marii pentru a-i observa in mediul natural de viata.Delfinul Mark

Bazinul din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta va fi din nou populat cu semenii lui Mark, delfinul-vedeta, care a murit, la 31 de ani, la 1 iulie anul acesta.

De la moartea lui Mark, Delfinariul din Constanta si-a tinut zilnic demonstratiile cu leii de mare, John si Lorry. Acum insa o delegatie a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta se afla in China pentru a negocia achizitionarea unor noi delfini. Directorul Complexului Muzeal, Adrian Minastireanu, impreuna cu directorul stiintific, Nicolae Papadopol, duce tratative pentru cumpararea a cel putin patru delfini. Pretul unui delfin poate ajunge si la sute de mii de euro. Delfinii sunt adusi din China deoarece, potrivit legislatiei europene, aceste mamifere sunt protejate in spatiul comunitar.

Conditiile „de detentie” de la Delfinariu

Directorul general al Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin „Oceanic-Club”, Razvan Popescu Mirceni, nu este de acord cu achizitionarea unor delfini din oricare alta mare. „Stocul de delfini este fragil si sensibil”, a explicat Razvan Popescu Mirceni. Directorul nu vede cu ochi buni dezvoltarea delfinilor in captivitate.

„Conditiile de detentie de la Delfinariu nu sunt tocmai in regula. Delfinii nu sunt mamifere care sa fie tinute in captivitate”, a declarat Mirceni.

Cercetatorul marin propune insa o solutie. „Pentru a nu tine delfini in captivitate, la Delfinariu, s-ar putea organiza excursii cu vaporasul in mediul lor, in largul marii”, spune biologul Razvan Popescu Mirceni.

Nu se simt bine in captivitate

Delfinilor nu le place „detentia”. Politistii de frontiera care patruleaza in largul marii au fost martori, la 30 iunie, la un adevarat spectacol oferit de un grup de cinci delfini. Odata cu venirea toamnei, delfinii se retrag in Marea Azov, la Bosfor, acolo unde temperatura apei este mai ridicata.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.