Strazi iluminate cu leduri si cu panouri solare

Orasele ar putea avea lumina de la sisteme ecologice cu preturi de pana la 2.200 de euro. Produsul patrunde greu pe piata romaneasca din cauza costurilor initiale ridicate. iluminat stradal

Stalpi ecologici si instalatii de iluminat pentru strada sau curte au fost cele mai noi produse prezentate in cadrul targului „verde”, ce a avut loc zilele trecute, la Alba Iulia. Stalpul de iluminat ecologic functioneaza cu ajutorul energiei produse de un panou solar montat in varf.

„Un astfel de sistem poate fi instalat foarte usor, iar beneficiile sunt pe masura. Consumul energetic este 0. Stalpul are montate in varf un panou solar si ledurile. Panoul solar absoarbe lumina si o transforma in energie. Iar jos, la baza stalpului, exista o baterie pusa in beton, ce se incarca pentru ca ledurile sa poata functiona. O caracteristica a acestui sistem este faptul ca lumina produsa nu atrage insectele”, a explicat Istvan Balazs, directorul executiv al firmei romanesti importatoare.

Bateria sistemului de iluminat ecologic trebuie schimbata o data la opt ani si costa 200 de euro. Un bec clasic de iluminat stradale schimbat o data la trei ani. Costurile pentru un stalp ecologic pot varia intre 1.200 si 2.200 de euro.

Stalpii sunt potriviti in zonele neaglomerate

Stalpii sunt produsi in Ungaria. Reprezentantii firmei importatoare din Romania sunt de parere ca acest sistem este indicat pentru zonele restranse.

„Acesti stalpi nu sunt potriviti pentru iluminatul stradal in zonele foarte populate, gen bulevarde sau piete, cu un vad mare, pentru ca nu au puterea de iluminare pentru asa ceva”, a explicat Istvan Balazs.

In Ungaria aceste instalatii de iluminare stradala sunt folosite de cativa ani buni.

„In mai multe orase din Ungaria, inclusiv in Budapesta, acest sistem de iluminat este folosit de aproximativ doi ani. Admistratiile locale au investit in astfel de sisteme pentru a reduce costurile la electricitate. Persoanele fizice s-au aratat, de asemenea, interesate de stalpii de iluminat cu leduri si cu panouri solare”, a explicat Molnar Sandor.

Cerere scazuta in Romania

In ceea ce priveste piata romaneasca, reprezentantii firmei importatoare sunt de parere ca sistemele vor intra ceva mai greu. „Oamenii nu cunosc inca acest gen de tehnologie si se arata sceptici. Opinia tuturor este pozitiva, insa trebuie sa aiba in primul rand contact cu asa ceva”, a afirmat Molnar Sandor.

El a adaugat ca pana acum in Romania nu a existat cerere pentru un astfel de sistem. Motivele dezinteresului sunt, conform acestuia, lipsa unei oferte, dar si pretul relativ mare al produselor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *