Datorita continutului lipidic si raportului dintre acizii grasi polinesaturati si saturati, alunele sunt recunoscute ca avand efecte benefice asupra inimii
Alunele de padure au un continut caloric crescut, acestea fiind bogate in grasimi nesaturate, minerale, vitamine si proteine, spun medicii nutritionisti. „Au un continut bogat de minerale, care stimuleaza sistemul imunitar si cresc capacitatea de aparare a organismului. Datorita continutului ridicat de anumite substante denumite interleukine, alunele ajuta la combaterea infectiilor virale si bacteriene”, explica medicul nutritionist Mihaela Bilic, autoarea cartii „Traiesc, deci ma abtin”. Specialistul adauga ca aceste fructe scad nivelul colesterolului din sange, datorita continutului ridicat de grasimi nesaturate.
In acelasi timp, datorita continutului de seleniu, alunele de padure imbunatatesc fertilitatea masculina. „Alunele ajuta la mentinerea fermitatii pielii, pentru ca au un continut ridicat de acid linoleic, care mentine intacta structura dermei si asigura hidratarea pielii.Mai mult, medicii nutritionisti spun ca mancate zilnic, alunele alimenteaza celulele nervoase, sporind in acest fel performanta intelectuala.
In plus, datorita continutului lipidic si raportului dintre acizii grasi polinesaturati si saturati, alunele sunt recunoscute ca avand efecte benefice asupra inimii. Astfel, un studiu efectuat in SUA arata ca un consum zilnic de doar 45 de grame de alune ar reduce serios riscul unor boli cardiovasculare, datorita continutului scazut de grasimi saturate si colesterol. Cercetarea a demonstrat ca barbatii care au inclus in dieta alune de padure cel putin de doua ori pe saptamana reduc riscul unui atac de cord cu 47 la suta si cel al unei boli cardiovasculare cu 30 la suta. Alte studii au pus in evidenta rolul pe care consumul de alune il detine in prevenirea cancerului, datorita prezentei unor compusi chimici (taxani) ce faciliteaza acest lucru.
Sursa: Gandul