Delta Dunarii a fost proclamata Spatiul Natural al anului

delta dunariiDelta Dunarii exista in stare naturala de peste 16000 de ani, fiind cunoscuta ca una dintre cele mai intinse zone compacte de umiditate ale planetei. Actuala configuratie morfohidrografica a Deltei Dunarii este rezultatul interactiunii dintre fluviu si mare in perioada Holocenului.

La inceputul Holocenului, cand nivelul marii a crescut pana aproximativ la nivelul actual, exista asa-numitul golf al Dunarii. La gura acestui golf, intre promontoriul Jibrieni, la nord si promontoriul Murighiol-Dunavat la sud, s-a format cordonul initial al Deltei, Letea-Caraorman. Materialul aluvionar a fost transportat de curentii marini de-a lungul tarmului dintr-o zona situata la nord, la gurile Nistrului, Bugului si Niprului. Cea mai veche zona a Deltei, azi rezervatia Letea, este si cea intrata de mai mult timp in atentia aparatorilor patrimoniului natural, inca dinainte de Al Doilea Razboi Mondial.
Cel mai vechi brat al Dunarii, bratul Sf. Gheorghe, curgea in mare printr-un pasaj situat in capatul sudic al grindului Letea-Caraorman dezvoltand prima delta a Dunarii, Delta Sf. Gheorghe I. Cel de-al doilea brat al Dunarii, Sulina s-a dezvoltat odata cu blocarea prin aluvionare a bratului Sf. Gheorghe. Bratul Sulina a preluat un flux din ce in ce mai mare de sedimente si a inceput sa-si formeze propria delta. Delta Sulina a fost treptat erodata, in timp ce bratul Chilia, la nord si Sf. Gheorghe, la sud, si-au construit propriile lor delte: Delta Chilia si Delta Sf. Gheorghe II. La nord de bratul Chilia, in Ucraina de astazi, materialul transportat de curentul litoral a dat nastere limanului Jibrieni.

Spatiul Natural 2007
Delta Dunarii a fost proclamata Spatiul Natural al anului 2007, de catre organizatia Worldwide Fund for Nature. Organizatia nonguvernamenatala International Friends of Nature (IFN) realizeaza din 1989 un program de legaturi intre regiuni transfrontaliere cu potential turistic si natural, care au in comun – pe langa acest potential – o serie de probleme. In majoritatea cazurilor o slaba dezvoltare structurala, cu potential de crestere prin atragerea fondurilor de dezvoltare.
Exploatarea potentialului Deltei Dunarii a capatat, dupa intrarea Romaniei in UE si transformarea acestei zone intr-o frontiera a Uniunii, insemnatate dincolo de autoritatile de mediu, pentru autoritatile politice si economice. IFN a incercat sa atraga ca potentiali parteneri ai proiectului Rezervatia Biosferei Delta Dunarii din Ucraina. Pana la urma, ca parteneri ai proiectului „Peisajul anului 2007” au fost retinute Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii (ICPDR), Ministerul roman al Turismului (prin biroul de la Viena), Societatea pentru Cooperare Tehnica Germania-Romania, Agentia pentru Dezvoltare a Statelor Unite si Societatea Ornitologica din Romania.
In iunie 2000, guvernele Romaniei, Bulgariei, Republicii Moldova si Ucrainei au incheiat un acord de protectie si refacere a cadrului natural al „Coridorului verde”, zona de aproximativ 1000 kilometri pe
cursul inferior al Dunarii. Aceasta a devenit cea mai mare rezervatie naturala transfrontaliera din Europa, intinsa pe o suprafata de 600.000 de hectare.

Citeste articolul integral Delta Dunarii a fost proclamata Spatiul Natural al anului inCronica Romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *