Delta Dunarii: Probleme cu studiul cadastral

O firma din Miercurea-Ciuc urmeaza sa incaseze 3 mi-lioane de euro de la bugetul de stat pentru a realiza studiul cadastral al Deltei Dunarii. Firma apartine unui lider local UDMR, iar licitatia este vehement contestata.

Inca un scandal in Delta Dunarii. Dupa ce ca in mandatul de guvernator al libe-ralului Paul Cononov Re-zervatia a ajuns raiul braconie-rilor, iar numeroase probleme grave au ramas nerezolvate, scandalul terenurilor continua la Tulcea. Domeniul public de interes national si judetean din Rezervatie a fost intens vinat in ultimii ani de libe-ralii din Tulcea si Constanta. Proiecte de statiuni, de cartiere rezidentiale, de autostrada, de parcuri eoliene au vizat terenurile respective. Mai mult decit atit, in presa au aparut informatii ca unii primari liberali din partea constanteana a Rezervatiei au cadastrat si intabulat in intravilanul si extravilanul localitatilor lor hectare intregi din terenul RBDD. Parcelele din judetul Constanta au fost cadastrate si inta-bulate in anul 2002 de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” din Tulcea. Din lipsa de fonduri – scuza oficiala -, terenurile din judetul Tulcea au ramas neintabulate. Bani s-au gasit la sfirsitul anului trecut, investitia a fost aprobata in regim de urgenta de ministrul Mediului, Attila Korodi, iar in ianuarie Administratia Rezervatiei Biosfe-rei Delta Dunarii a demarat procedurile de licitatie.

Cistigatoare a fost desemnata firma Topo Service Miercurea-Ciuc, care apartine UDMR-istului Iozsef Botond Rakossy, pentru suma de 3 mi-lioane de euro. La licitatie s-au mai inscris trei firme din Miercurea-Ciuc (Topo Service, DXF SRL si Carto Service), una din Pitesti (Topo Cad) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Du-narii.

CONTROVERSE. Documen-tele emise de comisia de licitatie a ARBDD arata ca doar institutul si firma din Pitesti indeplineau conditiile de eligibilitate: experienta in realizarea unor studii de o complexitate similara. In caietul de sarcini se arata ca „participantii la licitatie ar trebui sa faca dovada ca au realizat in ultimii trei ani doua-trei studii cadastrale similare”. Desi firmele din Miercurea-Ciuc nu au depus la dosar o astfel de dovada, au fost acceptate, iar Topo Service a si cistigat licita-tia.

Un alt semn de intrebare este acela ca, in momentul derularii licitatiei, Iozsef Botond Rakossy, patronul firmei Topo Service Miercurea-Ciuc, era functionar public la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, iar un subaltern din Tulcea al acestuia a facut parte din comisia de licitatie. Dintre cei implicati, nici unul nu a dorit sa lamureasca aspectele. Mi-nistrul Mediului si Dezvoltarii Durabile nu este in acest moment in tara, fiind plecat la Paris la o conferinta. Iozsef Botond Rakossy nu a raspuns la telefon.

Singurul care a facut un comentariu este guvernatorul Paul Cononov. Acesta a declarat, pentru presa locala, ca licitatia este perfect legala, urmind sa fie avizata cit de curind.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *