Delta Dunarii, scoasa la vanzare: Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol a fost transferat de Guvern la RAAPPS

Ziua Mondial? a Zonelor Umede, s?rb?torit? peste tot în lume în a doua zi a lunii februarie
Delta Dunarii, scoasa la vanzare: Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol a fost transferat de Guvern la RAAPPS
Delta Dunarii, scoasa la vanzare: Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol a fost transferat de Guvern la RAAPPS

Delta Dunarii, scoasa la vanzare. Prin promulgarea unei ordonante de urgenta, guvernul a reglementat conditiile pentru vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS. Potrivit insa unei anexe a acestei ordonante, Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost transferat la RA-APPS.

Astfel, zeci de mii de metri patrati de teren, dar si cladiri, ar putea fi vandute la preturi mici. Ministrul Mediului, Rovana Plumb a explicat transferul, motivand ca sustinerea financiara a rezervatiei biosferei Delta Dunarii nu poate sa asigure intretinerea cladirilor Centrului de Cercetare de la Uzlina-Murighiol.

„Nu avem de gand sa facem absolut nimic, decat sa ramana in proprietatea publica. Motivul pentru care a fost transferat este ca sustinerea financiara a rezervatiei biosferei Delta Dunarii nu poate sa asigure si intretinerea acestor bungalow-uri.S-a publicat in Monitorul Oficial OUG privind acele cladiri si locatii care vor ramane in patrimoniul public al statului, printre care si Uzlina”, a declarat ministrul Mediului Rovana Plumb.

Prin promulgarea Ordonantei de Urgenta 15 din data de 20 martie 2013, Guvernul a reglementat conditiile pentru vanzarea imobilelor, proprietate privata a statului, aflate in administrarea RA-APPS.

In anexa 2 a acestei Ordonante, se precizeaza ca Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost transferat spre administrare la RA-APPS. Mai precis, peste 31.000 de mp de teren, patru bungalow-uri, doua cabane, o sala de conferinte, doua bazine si un pavilion de vanatoare.

„Au fost trecute, inventariate toate obiectele care apartin statului si ele vor face obiectul unei vanzari. Dar, miercuri saptamana aceasta, la sedinta de guvern s-a stabilit care vor fi scoase la vanzare si care vor ramane in patrimoniul public. Si s-a stabilit clar ca acest centru Uzlina ramane in patrimoniul public al statului”, a mai declarat Rovana Plumb.

Vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a declarat ca Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol nu este unul de protocol, ci de conferinte, destinat cercetatorilor.

„Este un concept gresit daca la acest centru ne gandim ca la unul de protocol, este gresit din start. Nu are nicio legatura cu protocolul. Daca politicienii din Bucuresti doresc sa se cazeze in Delta Dunarii o pot face foarte bine la privati, deci politicienii n-au ce cauta acolo. Este un tun imobiliar pentru ca discutam de 3 ha de teren plus investitii facute din bani publici si trebuie sa subliniem un lucru: toate aceste investitii noi, pentru ca bazele le-a pus Jacques Yves Cousteau in acel centru de la uzina, toate investitiile facute ulterior sunt din bani publici si in momentul de fata nu avem un proces verbal pentru terminarea lucrarilor si actualizarea valorii obiectivului. Din punctul meu de vedere, USL doreste sa il vanda pe o valoare foarte mica unor potentati politici din zona judetului Tulcea, ceea ce este incorect si este si penal”, a declarat vicepresedintele PDL Sulfina Barbu.

„Consiliul Judetean si Guvernul nu puteau sa foloseasca acest centru a carui fisa de post tinea de cazarea unor cercetatori, a unor ONG-uri, a unor invitati ai rezervatiei. Acum o pot folosi cei de la guvern si consiliul judetean, care n-o puteau folosi. Data trecuta, cand a venit premierul Ponta l-au cazat pe la niste privati. Au gasit aceasta solutie. Din ce mi-au spus guvernatorul si presedintele Cons. Judetean, nu au niciun gand sa vanda acest centru”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Centrul de cercetare de la Uzlina-Murighiol este fosta resedinta a lui Nicolae Ceausescu si a fost modernizata in ultimii ani cu fonduri guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *