Demisia lui Baboianu din functia de guvernatol al Deltei, o victorie de orgoliu a presedintelui PDL

Demisia lui Baboianu din functia de guvernatol al Deltei, o victorie de orgoliu a presedintelui PDL

Inlaturarea din functie a guvernatorului Grigore Baboianu poate fi considerata o victorie de orgoliu a presedintelui PDL Tulcea Victor Tarhon impotriva organizatiei pe care o conduce in stil dictatorial si un prim pas spre controlul absolult al resurselor din Delta

Demisia lui Baboianu din functie si numirea Vioricai Bisca guvernator al ARBDD s-au produs in urma unor jocuri de culise orchestrate de Tarhon care au durat aproape un an

Inlaturarea din functie a guvernatorului Grigore Baboianu poate fi considerata o victorie de orgoliu a presedintelui PDL Tulcea, Victor Tarhon, impotriva organizatiei pe care o conduce in stil dictatorial si un prim pas spre controlul absolut al resurselor din Delta.

Demisia lui Baboianu din functie si numirea Vioricai Bisca guvernator al ARBDD s-au produs in urma unor jocuri de culise orchestrate de Tarhon care au durat aproape un an.

Viziune diferita fata de Delta

Desi a fost numit guvernator cu sprijinul lui Tarhon, Baboianu a intrat, in urma cu un an, in conflict cu liderul local al PDL pentru ca nu a fost de acord cu „strategia de gestionare a Deltei” gandita in „laboratoarele” Consiliului Judetean Tulcea. Baboianu considera ca protejarea biodiversitatii din Delta ar trebui sa prevaleze in fata intereselor celor care vor sa decimeze, cu orice pret, resursele regenerabile de pe teritoriul rezervatiei. Tarhon incearca, de la venirea sa in fruntea administratiei judetului, sa concentreze toate resursele din zona in mana sa, invocand protejarea populatiei locale, iar ARBDD sa devina o institutie de interes local care sa raspunda, prompt, la ordinele pe care le da.

Cu o abilitate greu da banuit, Baboianu a reusit sa boicoteze, timp de trei ani, planurile lui Tarhon de acaparare a Deltei. La sugestia lui Baboianu, care a fost sustinut de Sulfina Barbu si de alti lideri nationali ai PDL, legea ARBDD a fost modificata contrar vointei lui Tarhon, iar taxele si impozitele locale din Delta au fost luate de la CJ Tulcea si date primariilor din zona. „Gaura” data prin aceasta modificare legislativa bugetului CJ Tulcea este estimata la cel putin cinci milioane de euro pe an si, din acest motiv, institutia condusa de Tarhon este pasibila de faliment pentru ca nu mai are suficiente resurse sa plateasca creditele bancare angajate pentru modernizarea palatului administrativ, transformat in „buncar pentru zei”.

Trocul lui Tarhon cu Borbely

Noul guvernator ARBDD, Viorica Bisca, ar trebui sa se raporteze la urmatoarea realitate: legea ARBDD nu este pe placul lui Tarhon si ar trebui modificata, dar deputatii PDL refuza sa voteze revenirea taxelor din Delta la CJ Tulcea. In plus, inlocuirea lui Baboianu nu este agreata de majoritatea liderilor locali ai PDL. Marturie in acest sens este punctul de vedere al deputatului Mihai Stroe, secretar general al PDL Tulcea, care considera inoportuna aceasta schimbare de sef al ARBDD. Totusi, liderii PDL Tulcea au acceptat nominalizarea Vioricai Bisca pentru ca Tarhon le-a spus ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely nu l-ar mai fi vrut guvernator pe Baboianu. Mai multi lideri locali ai PDL spun ca, in realitate, lucrurile au stat altfel. Ei il acuza pe Tarhon ca ar fi facut un troc cu Borbely. Tarhon a acceptat subordonarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii intereselor UDMR, iar ministrul Mediului a acceptat sa-l mazileasca pe Baboianu din functia de guvernator la solicitarea lui Tarhon pentru ca acesta sa numeasca in locul lui o persoana pe care o considera fidela intereselor sale din Delta.

Cine va conduce ARBDD?

Ramane de vazut daca noul guvernator va reusi sa conduca efectiv ARBDD. Chiar daca Viorica Bisca are experienta manageriala si cunoaste ARBDD pentru ca a fost angajata in

aceasta institutie, deciziile sale vor fi cenzurate de Grigore Baboianu si de echipa sa manageriala. Baboianu va reveni pe postul de director executiv si va avea in subordine majoritatea compartimentelor functionale ale ARBDD. Cornelia Benea, omul sau de incredere, va ramane pe una din cele cinci functii de director executiv adjunct pe care ARBDD le are in schema de personal, sau va reveni ca sef al compartimentului de reglementare-autorizare. Pe oricare din cele doua functii Benea va fi foarte greu de controlat de noul guvernator pentru ca functionarii din subordine ii sunt fideli. Ceilalti sefi de servicii si birouri din ARBDD sunt, de asemenea, oameni fideli lui Baboianu. Deci, noul guvernator va trebui sa faca, cel putin pentru o vreme, echipa cu Baboianu, altfel ii vor fi boicotate toate deciziile. Iar modificarile de legislatie si de strategie de administrare a Deltei, preconizate de Tarhon dupa schimbarea guvernatorului, vor depinde mai putin de vointa guvernatorului Bisca si mai mult de chichitele birocratice pe care le vor invoca functionarii fideli lui Baboianu, care nu agreaza strategia presedintelui CJ Tulcea in privinta gestionarii Deltei.

Baboianu a declarat ca isi va continua munca de specialist in ARBDD, cum a facut-o si pana acum in cele doua decenii de cand lucreaza in institutie. Viorica Bisca a declarat ca va incerca sa fie guvernatorul puternic si intransigent invocat de ministrul Borbely cand si-a exprimat nemultumirile fata de Baboianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *