Depopularile masive si reducerea resursei piscicole, cele mai mari probleme din delta

Depopularile masive si reducerea resursei piscicole, cele mai mari probleme din delta

O serie de dezbateri au avut loc in localitatile din Delta Dunarii, scopul fiind crearea unei baze de date care sa serveasca autoritatilor responsabile pentru elaborarea Planului de management al Re­zer­vatiei Biosferei Delta Dunarii. Astfel, peste 1300 de persoane, au participat la intalniri in localitatile vizate, respectiv: Tulcea, Baltenii de Jos, Ilganii de Jos, Murighiol, Mahmudia, Dunavatu de Jos, Uzlina, Pardina, Ceatalchioi, Plauru, Patlageanca, Salceni, Chilia Veche, Periprava, Sfistofca, Letea, Cardon, C.A Rosetti, Sulina, Caraorman, Crisan, Mila 23, Gorgova, Vulturul, Maliuc, Ilganii de Sus, Partizani, Sfantu Gheorghe, Enisala, Corbu si Vadu.

„Situatia la zi a Deltei Dunarii, asa cum a reiesit in urma acestor consultari, este alarmanta: zonele strict protejate se degradeaza galopant, autoritatile de adminis­trare nu au resurse sa intervina, localitatile se confrunta cu de­populari masive, resursele de peste scad din cauza colmatarii ca­nalelor, a braconajului, a poluarii. Scolile nu au nici dotarile minimale, cabinetele me­dicale sunt prost echipate, medicii sunt prea putini iar medicamente insuficiente, transpor­tul este scump si deficitar, iar taxele si impozitele sufoca activitatea pescarilor, a crescatorilor de ani­male si a turismului”, se preci­zeaza in comunicatul ARBDD. Tot aici se precizeaza ca o mare parte din suprafetele concesionate sunt intr-un grad avansat de de­gradare si necesita lucrari ime­diate de reconstructie ecolo­gica.

De asemenea, echipa proiec­tului s-a intalnit si cu copiii din 15 scoli din Delta Dunarii. Acestia au participat la proiectiile unor filme de scurt metraj care prezinta principalele specii periclitate, cauzele care le-au adus in acest stadiu si necesitatea schimbarii de atitudine pentru a preintampina pierderea de biodiversitate.

„Un fenomen tot mai prezent si totodata tot mai ingrijorator este restrangerea accesului populatiei locale la resurse. Pescuitul indus­trial, taxele prohibitive si conce­siu­nile piscicole inca prezente in anumite zone ale Deltei au restrans accesul populatiei la peste, incurajand intr-un ritm galopant braconajul. Se impune un efort concertat din partea tuturor factorilor responsabili in vederea abordarii corespun­zatoare a acestor probleme sistemice”, se mai precizeaza in comunicat.

Cu ocazia consultarilor locale, alaturi de localnici si turisti, au fost organizate 10 actiuni de igie­nizare in zece locuri aglomerate din Delta, toate aceste evenimente fiind organizate de Asociatia „Salvati Delta”, in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Bio­sferei Delta Dunarii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente