Ministerul Mediului urmareste investitiile de la CET Iasi

Ministerul Mediului urmareste investitiile de la CET Iasi

Executivul Primariei Iasi va trebui sa trimita o dare de seama catre Ministerul Mediului cu privire la stadiul in care se gasesc proiectele de mediu destinate CET

Executivul Primariei Iasi a purtat la inceputul acestei saptamani mai multe discutii la nivelul Ministerului Mediului, cu responsabilii autoritatii de management care se ocupa de implementarea proiectelor de mediu pe fonduri europene. Una dintre problemele exprimate in cadrul acestei intalniri a tinut de implementarea proiectelor, in contextul schimbarilor radicale la nivelul sistemului iesean de termoficare, pornind de la insolventa CET Iasi, declarata in aceasta vara, si pana la semnarea contractului cu o firma straina. „In acest moment suntem in faza de autorizare a activitatii si urmeaza sa intram in efectivitate in luna octombrie a acestui an. Prin reactualizarea studiului de fezabilitate privind sistemul de termoficare urmarim sa continuam reabilitarea magistralei de transport intre CET I si CET II. In locul celor doua cazane ce ar trebui reabilitate, dorim sa introducem o turbina de mare eficienta energetica, de 16 megawati, ce ar urma sa fie introdusa in proiectul de mediu”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. In urma discutiilor de la Bucuresti s-a propus intocmirea de catre municipalitatea ieseana a unui grafic de ducere la indeplinire care sa fie prezentat autoritatii de management de la nivelul Ministerului Mediului, sub forma unui memoriu justificativ, in termen de doua saptamani. Prin acest memoriu, executivul Primariei Iasi va trebui sa fundamenteze fiecare solutie pe care a gasit-o pana in momentul de fata, referitoare la implementarea proiectelor de mediu. „In acel grafic va trebui sa introducem si componenta de ajutor de stat. Dupa prezentarea acestui grafic va urma obtinerea avizului Ministerului Mediului, dupa care vom da drumul la licitatiile de implementare”, a spus Mihai Chirica.

Stadiul implementarii proiectelor de mediu la CET

In primavara anului 2010, municipalitatea ieseana a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Iasi in vederea conformarii cu standardele de mediu privind emisiile in atmosfera si pentru cresterea eficientei energetice in alimentarea cu caldura urbana”, proiect cu o valoare de 253.279.177 lei. Potrivit raportului de progres intocmit pe trimestrul II al acestui an, pana la acest moment au fost semnate 6 contracte de lucrari pentru retehnologizarea CAF-urilor (cazane de apa fierbinte) 1,3 si 4 – in valoare de 55.320.914 lei, retehnologizarea cazanului de 420 de tone de la CET 2 Iasi – 11.173.044 lei, instalatia de desulfurare de la CET 2 – 97.255.429 lei, instalatia de colectare zgura si cenusa – 18.000.956 lei, din care au fost contractati deja 14.289.482 lei, reabilitare pompe termoficare CET I si CET II – 15.255.834 lei, din care a fost contractata suma de 8.27.651 lei si retehnologizarea magistralei 2 de transport, cu o valoare de 47.112. 725 lei. Tot pentru implementarea acestui proiect au fost semnate un numar de 4 contracte de servicii privind asistenta tehnica pentru managementul proiectului, executie si publicitate pentru proiect – 2.856. 870 lei, din care s-a contractat suma de 2.588.970 lei, supervizarea lucrarilor pe parcursul executiei si dirigentia de santier – 5.242.959 lei, din care s-a contractat 4.488.810 lei, servicii proiectare magistrala 2 transport – 71.538 lei din care au fost dati 245 mii lei si auditul anual cu o valoare de 285.978 lei din care s-a contractat suma de 91.740 lei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente