Depozitarea deseurilor nucleare. Propunere de Directiva privind standardele de securitate

0
275

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia Europeana a inaintat Consiliului o propunere de directiva cu privire la instituirea unui cadru legislativ obligatoriu la nivelul UE, in vederea garantarii  aplicarii standardelor comune elaborate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).

Aceste standarde se vor aplica tuturor etapelor care privesc gestionarea combustibilului uzat si a deseurilor radioactive, pana la depozitarea definitiva.

Directiva prevede, in principal, urmatoarele:> obligatia statelor membre de a elabora programe nationale in termen de patru ani de la adoptarea directivei care sa cuprinda: planuri pentru constructia si gestionarea instalatiilor de depozitare definitiva, un calendar concret pentru constructie, etapele si descrierea tuturor activitatilor necesare pentru implementarea solutiilor de depozitare definitiva, evaluari ale costurilor si schemele de finantare alese.> posibilitatea ca doua sau mai multe dintre statele membre sa poata conveni asupra utilizarii unui depozit definitiv situat pe teritoriul unuia dintre ele.> interzicerea exportului de deseuri nucleare in scopul depozitarii definitive in tari din afara UE.> existenta unor autoritati independente care acorda autorizatii pentru construirea depozitelor si verificarea analizelor de securitate pentru fiecare depozit in parte.

Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat: „Securitatea nucleara este de interes pentru toti cetatenii si pentru toate tarile UE, indiferent daca sunt in favoarea sau impotriva energiei nucleare. Trebuie sa ne asiguram ca avem cele mai inalte standarde de securitate din lume pentru a ne proteja cetatenii, apele si solul impotriva contaminarii radioactive. Securitatea este indivizibila. Un accident care are loc intr-una dintre tari poate avea efecte devastatoare si asupra celorlalte.

> Propunerea de directiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.