Deseuri sub lupa: Monitorizarea containerelor oradenilor arata ca doar 12% din ei colecteaza selectiv deseurile

De?euri sub lup?: Monitorizarea containerelor or?denilor arat? c? doar 12% din ei colecteaz? selectiv de?eurile
Deseuri sub lupa: Monitorizarea containerelor oradenilor arata ca doar 12% din ei colecteaza selectiv deseurile
Deseuri sub lupa: Monitorizarea containerelor oradenilor arata ca doar 12% din ei colecteaza selectiv deseurile

Prima luna de monitorizare atenta a deseurilor reciclabile scoate la iveala rezultate care nu pun oradenii intr-o lumina prea buna: doar o mica parte din ei respecta cu adevarat colectarea selectiva a deseurilor, adica arunca in sacii galbeni ori in containerele cu capac de aceeasi culoare exclusiv deseuri ce pot fi reciclate.

Toti cei care o fac vor primi, in urmatoarea perioada, o scrisoare de felicitare pentru eco-atitudinea lor, semnata de primarul Ilie Bolojan. Ceilalti vor afla de la edil ca mai au de invatat…

Deseuri la tabel

In cadrul unei ample campanii de constientizare derulate de Primaria Oradea, operatorul licentiat de salubritate RER Ecologic Service si firma care administreaza statia de sortare a deseurilor din Oradea, Eco Bihor, de la jumatatea lunii martie deseurile reciclabile ale oradenilor sunt atent monitorizate. La fiecare golire a containerelor cu capac galben de la blocuri ori a sacilor galbeni scosi in strada de oradenii care stau la case, muncitorii celor doua societati noteaza intr-un centralizator in ce procent deseurile reciclabile sunt amestecate cu cele menajere.

Scopul acestei monitorizari este conturarea unei imagini detaliate asupra modului in care se desfasoara colectarea selectiva in oras, atat pentru autoritati si firmele implicate, cat si pentru oradeni.

Prea putini constiinciosi

Prima luna de monitorizare a deseurilor a scos la iveala ca un numar prea mic de oradeni colecteaza selectiv ca la carte, adica fara sa amestece deseurile. Mai precis, aproximativ 12% din oradeni respecta acest sistem. Toti acestia vor primi, in zilele urmatoare, o scrisoare de felicitare de la primarul Ilie Bolojan. In schimb, oradenii in ai caror saci galbeni ori containere s-au regasit deseuri amestecate vor primi o scrisoare prin care li se va recomanda sa acorde mai multa atentie acestui sistem.

In plus, de cateva zile, muncitorii celor doua societati au inceput sa monitorizeze si deseurile menajere aruncate de oradeni, pentru a vedea daca printre acestea se regasesc si PET-uri, cartoane, hartii, metale ori sticle. Rezultatele acestei monitorizari le vor fi transmise oradenilor peste o luna, intr-o a treia scrisoare pe care o vor primi de la primarul Ilie Bolojan. Care mizeaza ca vorba buna ii va convinge pe oradeni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *