Deseurile nucleare din Bulgaria ar putea fi stocate la granita cu Romania

Vecinii bulgari au nevoie de aprobare din partea Ministerului roman al Mediului pentru a-si depozita reziduurile radioactive la sud de Dunare. Autoritatile de mediu din Romania si din Bulgaria cauta o solutie pentru cererea Sofiei de a construi un depozit de deseuri radioactive la sud de frontiera.Kozlodui

Centrala nucleara de la Kozlodui se afla la 150 de kilometri de Bucuresti Foto: Afp Comisia Europeana acorda Bulgariei inca 300 de milioane de euro pentru inchiderea definitiva a centralei nucleare de la Kozlodui, dupa ce sprijinul pentru acest an s-a cifrat la 550 de milioane de euro.

Construita in 1970, dupa modelul celei de la Cernobil, centrala atomica bulgareasca a fost catalogata de Departamentul american al Energiei ca fiind una dintre cele mai periculoase instalatii nucleare din lume.

Ea se afla la patru kilometri de Dunare si la 150 de kilometri de Bucuresti. Conform expertizelor internationale, centrala nu dispune de un invelis protector si exista oricand riscul unor scurgeri radioactive in sol si in panza freatica.

In acelasi timp insa, dupa ce proiectul unei noi centrale nucleare, de data asta prevazuta a se deschide langa localitatea Belene, din Bulgaria, a inghetat, Guvernul de la Sofia se pregateste sa deschida un depozit pentru deseuri radioctive, ce provin de la reactoarele dezafectate de la Kozlodui.

„Kozlodui nu este locul potrivit”

„Deschiderea unui depozit de deseuri radioactive la granita cu Romania nu cred ca este un lucru bun. Stocarea resturilor radioactive trebuie facuta in maxima siguranta in mine de uraniu dezafectate sau undeva, in munti, la mare adancime. Din cate stiu, langa Kozlodui nu exista astfel de conditii”, spune Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele organizatiei de mediu, Eco-Civica.

„Producerea energiei nucleare implica si depozitarea unor deseuri periculoase. Daca aceasta nu se face in conditii de maxima securitate, panza freatica poate fi infestata radioactiv si trebuie sa tinem cont ca localitatea Kozlodui este aproape de Dunare. De aceea, noi militam pentru limitarea construirii de centrale nucleare si promovam energiile regenerabile”, sustine Crisanta Lungu, coordonator de campanii in domeniul energiei de la Greenpeace Romania.

Ministerul Mediului a cerut mai multe detalii

Ministerul roman al Mediului a primit in luna sepetembrie a acestui an o notificare din partea autoritatilor bulgare de Mediu privind construirea acestui depozit de deseuri radioactive in zona localitatii Kozlodui. Adresa a fost facuta in conformitate cu Conventia Espoo, adoptata la data de 25 februarie 1991, ce face referire la evaluarea impactului pe care il are construirea acestor obiective nucleare asupra mediului in context transfrontalier.

Initial, se astepta un raspuns la 29 septembrie. Cu o saptamana inainte, fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a solicitat autoritatilor de la Sofia detalii in legatura cu construirea acestui depozit de deseuri radioactive si a declarat ca notificarea se afla in dezbatere publica pana la 5 octombrie.

Continua dezbaterea publica

„Dezbaterea publica a proiectului de la Kozlodui nu s-a incheiat pe 5 octombrie, ci va continua cu participarea publicului inclusiv prin consultarea acestuia, ce se va desfasura dupa primirea documentatiei de evaluare a impactului asupra mediului”, anuntau oficialii romani de la Mediu, la 13 octombrie.

Depozitul de la Kozlodui ar avea o capacitate de 138.000 de metri cubi, iar suprafata construibila se poate intinde pe 138.000 de hectare. Granita statului bulgar cu Romania este de patru kilometri, iar pe o raza de de 30 de kilometri in jurul localitatii Kozlodui se afla 12 sate de romani si mai multe localitati bulgaresti.

Guvernantii amana decizia

Cotidianul „Adevarul” a solicitat Ministerului Mediului noi date despre pozitia Romaniei fata de adoptarea acestui proiect. „Ministerul a hotarat sa participe la procedura de evaluare a impactului depozitului de deseuri din Bulgaria asupra mediului, conform Conventiei Espoo. In acest moment, procedura este in faza initiala, urmand elaborarea de catre Bulgaria a documentatiei privind evaluarea impactului asupra mediului, ce va fi analizata si de autoritatile din Romania”, sustin reprezentantii Ministerului Mediului.

Asa cum reiese si din notificarea primita din Bulgaria propunerea de construire a acestui depozit de deseuri de la Kozlodui are legatura cu lichidarea fostei centrale atomice, cat si cu stocarea deseurilor radioactive. Este posibil ca depozitul sa stocheze si deseurile de la Kozlodui, provenite din dezafectarea reactoarelor nucleare, se mai arata in raspunsul primit din partea Ministerului Mediului.

Concluziile vor fi trimise in Bulgaria

Implicarea publicului a fost destul de mica in dezbaterea acestui proiect. Ministerul Mediului este in faza de centralizare a punctelor de vedere exprimate de autoritatile romane ce au responsabilitati in domeniul energiei. La hotararea pe care urmeaza sa o ia Romania cu privire la acordul construirii depozitului radioactiv de la Kozlodui, Ministerul Economiei are un rol important, alaturi de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), iar opiniile si sugestiile tuturor factorilor de decizie vor fi transmise in Bulgaria.

Bulgarii, obligati sa decontamineze deseurile

„Bulgarii ar trebui in primul rand sa aiba o tehnologie nucleara avansata de extragere a uraniului din deseuri, ceea ce nu cred ca exista in acest moment decat in Rusia. Acest lucru este foarte important de aflat, deoarece, daca in depozit vor fi stocate deseuri nedecontaminate, el ar putea fi periculos pentru mediu”, spune Tudor Serban, ministru secretar de stat pe probleme de energie in Ministerul Economiei.

„Vom analiza in continuare aceasta problema si vom tine cont in primul rand de impactul pe care l-ar putea avea pentru mediul inconjurator din tara noastra”, a adaugat Tudor Serban.

Doua depozite noi pentru deseuri radioactive

Deseurile slab si mediu radioactive provenite din medicina, din cercetare si din industria clasica se stocheaza la Depozitul National de Deseuri Radioactive (DNDR) Baita-Bihor. Acest depozit este administrat de Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN-HH) care se afla langa comuna Magurele din judetul Ilfov.

Deseurile radioactive generate de Centrala Nuclear-Electrica de la Cernavoda, aflate in prezent in depozitare intermediara in instalatii speciale, au nevoie de doua noi constructii. Pentru acestea, costurile sunt estimate la 5 miliarde de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *