Despaduririle si urmarile lor catastrofale

defrisariNimeni nu poate supravietui nici macar o singura zi fara sa foloseasca cel putin un produs care provine dintr-o padure. Padurile ne asigura cantitatea de oxigen pe care o consumam zilnic, asigura un adapost sigur pentru o multime de specii de animale si de plante, ne asigura spatii recreative, deosebit de importante in zilele noastre.

Aproximativ 1,5 miliarde din saracii planetei depind in mod direct de paduri pentru elementele fundamentale, cum ar fi hrana si lemnul combustibil.

Cu toate acestea despaduririle continua. In fiecare an dispar de pe fata pamantului aproximativ 14,6 milioane de hactare de padure. Cauzele? Le stim cu totii: administrarea iresponsabila a padurilor, legile prost concepute si prea putin aplicate- fapt care incurajeaza taierea ilegala a padurilor- generand astfel o serie de catastrofe.

Un hectar de padure distrus inseamna periclitarea a 300 de specii de pasari, aproximativ 400 de specii de mamifere, insecte si alte vietuitoare si alte cateva sute de specii de plante.

Prin urmare, nu ar mai trebui sa ne mire faptul ca au loc schimbari climatice, ca habitatul uman este amenintat de aluneri de teren si de inundatii, nu ar trebui sa ne mire nici faptul ca biodiversitatea se modifica si ca dispar intr-o veselie o multime de specii de plante si de animale.

Noi nu putem trai fara paduri, dar padurile cu siguranta traiesc mult mai bine fara noi. Taind padurile in continuare ne taiem singuri craca de sub picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *