Dezastre ecologice provocate de om

# 01 Amoco Cadiz

O navǎ transportatoare de petrol si pǎcurǎ sub pavilionul Liberiei s-a scufundat la data de 16 martie 1978, la 5 km distanṭǎ de coasta francezǎ (regiunea Bretania). Odatǎ cu scufundarea acesteia, ȋn Marea Celticǎ s-au scurs 219.797 tone de petrol si 4.000 de tone de pǎcurǎ, ducand astfel la cele mai mari pierderi de viaṭǎ marinǎ ȋnregistrate vreodatǎ datoritǎ unei scurgeri de petrol.

ecocatastrofy1

# 02 Castle Bravo

Castle Bravo este numele de cod dat primului test fǎcut vreodatǎ de SUA pentru o bombǎ termonuclearǎ (bombǎ cu hidrogen). Testul a avut loc ȋn insulele Marshall, pe 1 martie 1954. Acesta a fost cel mai puternic dispozitiv nuclear detonat vreodatǎ (oficial) de SUA, astfel ducand la cea mai puternicǎ contaminare radiologicǎ produsǎ vreodatǎ de Statele Unite ale Americii.

ecocatastrofy2

# 03 Prǎbusirea bombardierului B-52

La data de 17 ianuarie 1966, bombardierul Boeing B-52 (deṭinut de SUA) s-a ciocnit ȋn aer cu un Boeing KC-135 (avion cisternǎ). Aceastǎ ciocnire a dus la moarte celor 11 membrii ai echipajelor celor douǎ avioane si la detonarea accidentalǎ (fǎrǎ o explozie propriu-zisǎ) a douǎ din patru bombe termonucleare de tip MK28 (actuale B28), ce se aflau la bordul avionului B-52. Astfel, s-a produs una dintre cele mai puternice poluǎri cu plutoniu din istorie (urme ale poluǎrii cu plutoniu sunt ȋncǎ usor detectabile si astǎzi, la 47 de ani de la accident). Prǎbusirea bombardierului B-52 s-a produs ȋn regiunea Cuevas del Almanzora (Almeria), Spania.

ecocatastrofy3

# 04 “Marea Insulǎ” de gunoi din Pacific

Un alt exemplu al efectelor negative provocate de neglijenṭa umanǎ este “Marea Insulǎ” de gunoi din Pacific. Cand plasticul sta in mare pentru o perioada lunga de timp, se fotodegradeaza in bucati din ce in ce mai mici, pana cand pot fi mancate de organismele de langa suprafata, intrand astfel in lantul de hrana. Unele tipuri de plastic elimina substante chimice toxice, precum bisphenol A, astfel ducand la otrǎvirea pǎsǎrilor si a pestilor.

ecocatastrofy4

# 05 Scurgerea de cianurǎ – Baia Mare

Dupǎ incidentul de la Chernobyl, scurgerea de cianurǎ de la Baia Mare (30 ianuarie 2000) este considerat cel mai mare dezastru ecologic din estul Europei. In noaptea de 30 ianuarie 2000, 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (100 de tone de cianuri) au fost deversate dintr-un lac de baraj din zonǎ, folosit de compania Esmeralda Exploration, pentru depozitarea cianurilor folosite la extractia aurului.

ecocatastrofy5

# 06 Ceaṭa ucigasǎ – Londra 1952

Mii de oameni au murit si o suta de mii s-au imbolnavit din cauza unei pǎturi de smog ce a acoperit Londra timp de 5 zile, ȋn anul 1952. Vremea rece, combinatǎ cu lipsa vantului si poluanṭii din aer produsi de arderea cǎrbunelui, a dus la peste 4.000 de personae decedate.

ecocatastrofy6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *