Situatie grava la barajul de la Catalina. Constructia a provocat un adevarat dezastru ecologic pe cursul superior al raului Lapus, dupa cum sustin oficialii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures. Acestia au reclamat inclusiv oficialilor Guvernului ca situatia in zona se inrautateste vizibil si ca locul, ajuns astazi o ruina, duce la disparitia populatiei de peste. Asociatia a demarat formalitatile pentru obtinerea unei finantari din partea Ministerului Mediului, insa ia in calcul si un efort financiar din resurse proprii si din sponsorizari, pentru a remedia gravele probleme din zona.
Inainte de ‘89, in zona Catalina a fost construit un baraj in vederea alimentarii industirei orasului Baia Mare cu apa, insa dupa Revolutie autoritatile au uitat de constructia respectiva, lasand-o sa se degradeze. Reprezentantii AJVPS Maramures s-au adresat in repetate randuri organelor abilitate pentru rezolvarea problemei, insa nimeni nu a dat atentie faptul ca barajul a provocat moartea clenilor si scobarilor in zona Lapusului si a Cheilor Lapusului.
“Dupa 89 a inceput o degradare totala a acestui baraj si a anexelor apartinatoare acestui baraj. La ora actuala totul este distrus in proportie de 90-95% si cand spun asta, 5%, ma refer doar la zidurile unei cladiri anexe, care au ramas acolo, pentru ca inauntru totul este dezafectat si distrus. Pestele nu mai poate sa urce in amonte in vederea depunerii icrelor si din aceasta cauza pestele nu se inmulteste. Am ajuns la un dezastru ecologic pe cursul superior al raului Lapus din acest motiv”, a aratat directorul AJVPS Maramures, Ionica Pop.
Oficialii AJVPS arata ca pescarii sunt cei care observa cel mai bine problemele care au aparut pe rau din cauza proastei gestionari a barajului. Ei au mentionat ca s-ar impune alocarea unei sume importante de bani pentru ca barajul sa fie scos din proprietatea societatii Remin, aflata in insolventa, si pentru a putea fi dinamitat. Ultima solicitare in acest sens a fost facuta la finalul saptamanii trecute, cand ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a fost prezent in Baia Mare. In cazul in care autoritatile vor amana inca o data rezolvarea problemei de mediu de la Catalina, solutia vazuta e aceea de a apela la un ajutor financiar din partea populatiei.
“Am facut foarte multe interventii si sper ca acum ne apropiem de rezolvarea acestei probleme pentru ca daca nu se va rezolva distrugerea digului, eliminarea lui prin dinamitare, AJVPS Maramures va rezolva aceasta problema prin construirea unui canal lateral cu acest baraj. Vom vedea la vremea respeciva, daca vom gasi oameni inimosi in aceasta problema, sa ne ajute sa ne sponsorizeze in vederea efectuarii acestui canal”, a mai spus Ionica Pop.
Detonarea barajului devastat de la Catalina ar costa cateva zeci de mii de lei, dupa cum au estimat cei de la AJVPS Maramures. Masura este insa de stricta urgenta, avand in vedere gravele probleme de mediu pe care le provoaca vechea constructie abandonata de autoritati si de cei de la Remin.