Dezastru ecologic pe Barzava, mii de pesti morti

Dezastru ecologic pe Barzava, mii de pesti morti

Mii de pesti morti si ape tulburi. De aceasta imagine au avut parte locuitorii satului Valiug din Caras Severin.

Locuitorii satului Valiug din Caras Severin, in loc sa plece la cules de bureti de sezon, astazi au avut parte de o alta recolta: mii de pesti de toate speciile si de toate dimensiunile.

Pe malurile raului Barzava si in apele tulburi, mii de pesti isi dadeau ultima suflare sau erau purtati de apele tulburi.

Totul s-a datorat faptului ca proprietarul ceh al barajului de acumulare Gozna, a decis sa il goleasca pentru a face unele reparatii. Dreptul lui, numai ca, din pacate, acest lucru s-a facut haotic fara a fi anuntate nici macar autoritatile. Nici macar padurarul zonal responsabil cu fondul piscicol nu a stiut acest lucru. Apa a scazut asa de mult incat pe fundul lacului a ramas doar un namol rascolit de miile de pesti in cautare de o gura de apa limpede.

Fiindca turbiditatea apei a fost asa de mare incat practic putem vorbi de namol, miile de pesti de toate speciile si dimensiunile, au murit asfixiati. In aceste conditii, localnicii au pornit la cules de peste- care cu ce a putut- unii cu galetile, altii cu cosurile, unii cu sacii si nu putini au fost aceia care au carat pestele cu caruciorul sau motoscuterele.

Chiar daca era mort de cateva ore, pestele nu reprezinta nici un pericol fiindca el a murit asfixiat – nu din cauza vreo unei substante toxice. La cantitatea carata de unii localnici, este mai mult ca sigur ca acestia vor avea la discretie toata iarna peste.

Avand in vedere dezastrul ecologic provocat prin mortalitatea miilor de pesti, acum urmeaza cei de la Garda de Mediu sa isi spuna cuvantul privind legalitatea acestei operatiuni de golire a barajului, in conditia in care nu s-a luat nici o masura de protejare a fondului piscicol.

De asemenea, suntem foarte curiosi daca ONG-urile de protectie a mediului vor face sau zice ceva. De obicei, majoritatea sunt ,,tari” in comunicate de presa si cam atat.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente